КУРШУМ В УХОТО

Историята е доказала, че българите са силни и устояват. Затова българската история трябва да се знае.

Днес има опасни каузи. Каузата на България е една от тях. Тя е в състояние да предизвика нощно напикаване и панически страх у управляващите. За тях свободният глас на „Красиво Ветрино“ е като куршум в ухото. Ето защо, вместо да го оборят с решителни действия, те предпочитат да го заглушат.

Защото днес свободата да задаваш въпроси, да търсиш истината за себе си и за своята общност, за народа си, ги скандализира до лудост.

Да работим, да се справяме, стъпили на раменете на дедите си, самочувствието и доказателствата за това, че можем да градим, вместо да разпродаваме съграденото, днес вадят управляващите от равновесие. Конкретен пример за това е „избухването“ на депутатката от ПП-ДБ Стела Николова във Фейсбук. Госпожата е скандализирана от факта, че видяла на жп гара и в университет вестник „Красиво Ветрино“, който бил „пълен с антиевропейска... и путинска пропаганда“!!! Депутатката е силно притеснена и се обръща към силовите институции с изискването да въведат ред и да заглушат гласа на неудобната истина.

ГОРКАТА СТЕЛА!... ВЕСТНИКЪТ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА БЕЗПЛАТНО – ТОЙ Е ТАМ, КЪДЕТО Е ТЪРСЕН, А ТОВА ЗНАЧИ НАВСЯКЪДЕ

За едно сте права, Стела, от прокуратурата наистина само имитират дейност! Ако беше друго, досега вашето любимо трио – Василев, Петков и Лорер, заедно с Прокопиев щяха да са „на топло“ при бай Ставри за разграбването и разрухата в държавата ни през последните години. Ако бяхте радетел на правдата, вие и вашата „партия“ щяхте да сте си направили публично сепуко в центъра на града, след като преди местните избори вашият представител за Варна беше сгащен от полицията да кара пиян, а в двора му беше открито стопанство за марихуана и куп крадени луксозни коли. За вас сметищата, наркотиците, развратът, кражбите, алчността, опростачването, липсата на идентичност и себеуважение не са проблем. Проблем ви е един вестник, който разказва как българите заедно могат. БЕЗ ВАС! Предизборни материали могат да задръстват градовете ни, пощенските ни кутии, ефира на всички радио- и тв канали. Ние не можем да подбираме рекламите на бързи кредити, хазарт и лекарства, с които ни бомбардират отвсякъде – наливат ни ги в главите без позволение. Ние нямаме право да изберем посланията, които идват от медии, одобрени от властта и профанизиращи населението. За управляващите медиите са нещо като електропастир – ограда, по която тече ток, и всеки, който се доближи до нея в желанието си да научи, че отвъд има нещо по-добро и различно, е връщан обратно от слаб, но дисциплиниращ токов удар. Как не стимулирахте някой български производител или предприемач, вместо да си поделяте комисиони с чужди инвеститори, докато съсипвате българската държава и построеното от бащите ни? В България за чуждите може, а за българите – не? Защо не помогнете българите да научат за нещо истинско, българско и на ползу роду, което се случва по тези ширини? Що за избирателно практикуване на свободата? Защо ние нямаме право на избор за собствения си живот, на собствената си земя – нямаме право на собствената си кауза – България? Без българска идентичност, без знанието, че сме могли, все още можем и винаги заедно ще можем – ако не допускаме да ни управляват тарикати, крадци и отявлени престъпници – ние се превръщаме в оградено отвсякъде стадо, приготвено за заколение.

Нашето бездействие е опиянило властимащите дотам, да си въобразяват, че могат да избират вместо българите какво и кого да уважават, какво да виждат, какво да четат, какво да мислят.

СТЪПИЛИЯТ НА ПЛАВАЩИ ПЯСЪЦИ ИМА УБИЙСТВЕНАТА НУЖДА ДА НАКАРА ДРУГИТЕ ДА НЕ МЪРДАТ, ЗАЩОТО ГУБИ РАВНОВЕСИЕ

Защото няма здрава цивилизационна основа! От 40 години на България е наложен чужд цивилизационен избор – този на Запада. Въпреки че живеем в свързан свят, ние сме твърде различни – тук не е Русия, но тук сме на изток. (Наречете ме още веднъж „путинист“!) Тук е изворът на цяла една култура и държавност, която днешните управляващи под чужд диктат са твърдо решени да изкоренят. Затова са докарани до панически ужас от наличието на българско самосъзнание, на национална гордост, на историческа памет, на източноправославни християнски ценности – и на един вестник, който разказва за тях! Разликата между нас и Запада, на който сляпо служат, е в базовото разбиране за мястото на човека в света, живота му в общност и връзката му със Създателя. Западните ценности, които вече толкова дълго се опитват да ни наложат, произтичат от различен начин на живот и управление – те са коренно различни от източното православие, където животът се случва между много и различни общности – всяка със своите вярвания, традиции и фолклор, натрупвани през вековете. Още по времето на Римската империя и особено след нейното разпадане тези разлики избуяват и водят до разделянето на християнството на католицизъм и православие.

Католицизмът изисква пълно подчинение на папата и в продължение на векове Католическата църква следи това да се спазва безпрекословно. Всеки с различно виждане е заклеймяван като въплъщение на дявола, но не поради своите позиции, а поради отказа да признае върховенството на папата. Така според католиците Бог има свой наместник на земята и той е един-единствен човек, притежаващ еднолично и абсолютно върховната власт. Папата е непогрешим, той е източникът на морал, а властта му е абсолютна и авторитарна. Нещо като властта у нас – или мислиш като тях, или си враг (путинист, платена руска подлога, дезинформатор...) и въплъщение на дявола. Българите обаче сме православни от векове. Християнството и православието възникват и се развиват на места, където съжителстват различни народи и различни култури още от времето на Рим. В своята история българите винаги са живели в държава, съставена от общности, в които е имало търпимост и уважение към различните. Нашето разбиране за Бога и мястото ни в света е колективно. В православието чрез личното си развитие човек трябва да постигне връзката си с Бог и да я предаде на общността – това е нещо като колективен разум. При католицизма има подчинение на един човек, на единичния разум – този на непогрешимия папа, след когото всички вървят под строй. Той управлява цели държави чрез вертикално прилагане на абсолютната си власт по вектора на подчинението. Това абсолютно изключва свободата. На този важен фундамент стъпва цялото разбиране за съжителство в западните общества и държави от векове, а то е толкова чуждо на нашето. Защото източноправославната материална и духовна култура допуска и предвижда Човекът да се свързва с Бога, без дори това задължително да минава през негов човешки наместник. От вече 40 години се опитват да ни наложат западния модел на управление на държавата. Този принцип на принуда е в крещящо противоречие с историческата ни памет и цивилизационния ни опит, натрупвани с векове.

ВСЯКА ВЯРА, НАЛАГАНА ОТГОРЕ И ПРИНУДИТЕЛНО, ОСТАВА ПОД СЪМНЕНИЕ. ТАКА Е С ВСЯКА ВЛАСТ

Днес свободата, която ни е дадена от Бог, гарантирана от Конституцията и правото, трябва да ни бъде отнета по примера на западното общество, неговите ценности и неговия нов ред. Точно това искат депутатката Стела Николова и нейната „партия“ – един вестник да бъде забранен. Защо? Отговорът е в съдържанието на вестника и във важността на неговите послания. От почти две години „Красиво Ветрино“ документира усилията на обединени българи, които направиха сами, без европрограми, без подкрепа от държавата, една община да се превърне от най-бедната във Варненско в проспериращо и желано място за живот. Вестникът се превърна в рупор на надеждата, че българите заедно могат, стига да не им се пречи, да запретнат ръкави и да работят здраво, да допринасят за общото, да учат и да се развиват. И точно това е трън в очите на властта, защото е ярко доказателство, че тя работи в друга, обратна посока.

Хората винаги най-много се страхуват от правдата. Тя е нещото, което винаги искат най-напред да убият. В култовата си книга „Симулация и симулакрум“ Жан Бодрияр казва, че най-лошото не е престъплението, защото то подпомага системата, а действието, което може да разруши симулацията – самата система. Ето защо властта и управляващите допускат само тези, които подхранват системата, само тези, които й вдъхват жизненост – тези, които поддържат илюзията, че сме свободни, че сме господари на живота си, че можем да решаваме, да избираме, докато скриват истинските възможности и ни карат да избираме между тези, които няма да разклатят устоите на тяхната власт. Случващото се в община Ветрино предизвиква панически ужас у управляващите именно защото може да разклати устоите на системата, на властта и на симулацията, в която ни държат. Управляващите изискват да останем в илюзията за свобода, в илюзията за равенство, в илюзията за справедливост и право. Но най-страшното нещо за една власт е да престанат да й вярват. Най-големият ужас за управляващите е някой да разсее заблудите, в които държат да живеем, и да покаже действителните възможности на хората, тяхната сила и мощ. Ето защо управляващите не оборват гласа на истината, а се опитват да го задушат, да отрежат езика й, да забранят рупорите й и да преследват глашатаите й. Затова в България се топим и в това е най-големият ни срив. Ние усещаме, че сме задушени в смъртоносна хватка и със сърцето си разбираме, че вестник „Красиво Ветрино“ е бялата лястовица, която открива завесата на заблудата, затова той е така търсен. Самата Стела Николова се е превърнала в глашатай и яростен поддръжник на робовладелската система. За нея свободният глас на „Красиво Ветрино“ предизвиква ужас и тя се обръща към силовите институции с изискването да въведат ред и да заглушат гласа на неудобната истина. Само че вече е твърде късно. Западните и евроатлантическите „ценности“ лъснаха с целия си фалш. Мантрите за всеобщо благоденствие се сринаха на фона на масовото обедняване и разруха; обезлюдените български села и малки градове не говорят, а направо крещят, че тази система не е просто сбъркана, тя е убийствена за България и за народа й.

Историята е доказала, че българите са силни и устояват. Затова българската история трябва да се знае.

И НЯМА ВРЕМЕ ЗА СЪЛЗИ.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД