Икономическо партньорство между Исторически парк и туроператор от Словакия

Това посещение създаде почвата за едно дългосрочно партньорство.

Мария Фрейвалдова, за която писахме в миналите ни броеве, успешно защити дипломната си работа на тема „Исторически парк и иновациите в туризма“. След този успех в университета й в Чехия тя реши да придвижи проекта си на следващото ниво и да доведе в България представител на туристическия бранш от Словакия, а именно нейния чичо Юрай Фрейвалд. Посещението им се състоя от 15 до 18 март т.г., като по време на пребиваването си тук те се настаниха в новосъздадения комплекс „Ханът“.

Организираната екскурзия в Исторически парк с беседа на английски език беше предоставена, за да може Мария да чуе за новостите в парка, а Юрай да го усети и преживее изцяло и в дълбочина. Интересно е да се отбележи, че г-н Фрейвалд от над 10 години изпраща туристи в България, обаче само на Черноморието ни. Впечатленията му от посещението в Исторически парк промениха напълно представата му за това какво предлагаме като страна. Оттук се зароди и идеята за изцяло нов туристически продукт за неговите клиенти, които освен плажен туризъм, биха искали да обогатят престоя си, като опознаят още повече България. Така обикновеният летен морски туризъм ще прерасне и в културно-исторически. Първото уникално място, което посетиха нашите гости извън парка, беше природното чудо Побити камъни, което ги хвърли в размисли и удивление как е възможно подобно нещо да се намира на 30 километра от морето, да има пясък и такива огромни каменни колони навсякъде – мистерия, която до ден днешен не е разгадана. Двамата словаци продължиха с посещение до крепостта „Овеч“, гр. Провадия. Там средновековната стойност на тази легендарна крепост оживя в ръцете им и чрез книгата „Овеч – през погледа на орела“. На всяка стъпка Юрай повтаряше как не е знаел, че в България има такъв тип обекти, разположени на уникални места. Последва разходка до известния скален манастир в местността Шашкъните, който има прилежащо тракийско светилище. Самото стигане до забележителност като тази е приключение, което преживяха и двамата ентусиасти.

Историята за образуванията в скалите ги заинтригува особено много, тъй като тяхната обиколка в района завърши с посещение на местността Орлов камък в с. Невша, община Ветрино. Докосването до мидите, вкаменени в скалите, шокира гостите и само с поглед човек можеше да разгадае мислите им – това трябва да го видят и други словаци! Това посещение създаде почвата за едно дългосрочно партньорство между Словакия и Исторически парк, което съвсем скоро ще даде първите си плодове. Благодарим на Мария и Юрай!

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД