Впечатляваща възстановка на обичаите за Тодоровден в Исторически парк

Българската Амазонка е нашият инструктор по езда, тя поддържа живо българското войнско изкуство за стрелба с лък от гърба на коня.

На 23 март топлото време и очарованието на пролетния ден събраха в Исторически парк стотици българи, дошли да се насладят на възстановката на един от най-почитаните празници в църковния календар – Тодоровден.

По традиция празникът започна с тържествен водосвет за здравето на хората и животните. Отец Димитър разкри пред събралите се тайнството на християнския празник, като измоли от Господ за всички здраве и благоденствие. Животните и хората усетиха свежестта на светената вода, поръсени от ароматната китка здравец, завързана с червен конец.

Конете със своите инструктори започнаха празничната изява, като направиха тържествена обиколка на трите основни вида ход – ходом, тръс и галоп. Всички се увериха, че след зимата краката на животните са добре. За награда кобилите получиха хрупкави моркови, които изядоха с голяма наслада. В конната стрелба с лък конят олицетворява заобикалящия ни свят. В контакта с това уникално животно ние проектираме представата си за природата и другото същество.

Сякаш човек се оглежда в коня като в огледало, вижда своите мечти и желания. Човек и животно се движат в уникална хармония, която се изразява в конната стрелба.

Имахме удоволствието да наблюдаваме демонстрация на воински умения от гърба на кобилата Карина, представена от един от доайените на конната стрелба в България – Нина Янкова. Българската Амазонка е нашият инструктор по езда, тя поддържа живо българското войнско изкуство за стрелба с лък от гърба на коня. За присъстващите беше привилегия да се насладим на нейните умения, които тя демонстрира не само тук, в Исторически парк, но и на много международни турнири и световни събития.

Нейната дъщеря Йоана Няголова, която уверено върви по стъпките на именитата си майка, показа майсторска стрелба с лък от гърба на кобилата Алба.

Лъкът често бива посочван като едно от най-важните изобретения в човешката история. Дали като средство за лов и осигуряване на прехрана, или като военно оръжие, той играе значима роля в продължение на хилядолетия. Всъщност отдавна стрелбата с лък е променила своето предназначение. В съвременния свят тя се е превърнала в интересно занимание, което облагородява душата на стрелците и изпраща техните емоции в едно различно измерение.

Една от мисиите на Нина Янкова е да съхрани и предаде по-нататък във времето типичните български традиции по стрелба с традиционен лък и езда на кон. За тази цел създаде клуб „СИВА“, който действа и се развива на територията на Исторически парк. Всички присъстващи имаха удоволствието да наблюдават какво са научили малките възпитаници от клуба на Нина. Дарина, Крис, Бендида, Мариела и Боряна демонстрираха езда и стрелба с традиционен лък от гърба на конете. Усмихнатите палавници получиха заслужени аплодисменти за своите умения в конната акробатика, т.нар. волтижировка. Децата пъргаво и с желание се премятаха на гърба на кобилата Алба и приключиха с елегантна везна.Може ли голям християнски празник като Тодоравден да мине без обредна погача, още повече че за нас, българите, „никой не е по-голям от хляба“. Тази мъдрост ни припомня, че хлябът не е само храна, а нещо повече... хлябът е и любов, и уважение. От дълбока древност има запазена информация за това, че по нашите земи се меси хляб, който и за добро, и за лошо винаги присъства на трапезата ни. Следвайки традициите, разчупихме прясно изпечена ароматна погача. Тя се оказа много вкусна, подправена с вълнението на празника.

Богатата палитра от обичаи завърши със заплитането на синьо мънисто в опашката на кобилата Алба от нейната треньорка – Йоана.

Тайнството ще пази хората и животните от уроки и „зли очи“. След края на увлекателното представяне за Тодоровден всички желаещи имаха възможност да се качат на гърба на кон и да усетят сами какво е чувството при контакта с това благородно животно.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

 
 
 

 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД