Съветите на специалиста: Защо е важно да си водим отчетност на личните финанси?

Воденето на отчетност е важна част от постигането на една ясна крайна цел и по-добър живот за нас и нашето семейство.

„Отчетност на приходите и разходите? Записване на всеки разход, който правя? Да не съм луд?! В това няма никакъв смисъл!“. Може би сте чували многократно тези изречения, макар и не точно в този им вид. Може би и самите вие сте си ги казвали и продължавате да си ги повтаряте. Лично аз преди време често си ги мислех. Сега често ги чувам от клиенти, с които тепърва започваме работа по техния финансов план

Истината е, че наистина няма смисъл да си водим отчетност, ако не знаем с каква цел го правим, как да го правим ефективно и какви ползи можем да имаме от това! Веднъж обаче осъзнаем ли какъв е смисълът и започнем ли да го правим, записването става забавен навик от нашето ежедневие – както стана при мен и при по-напредналите ми клиенти.

Точно за това реших да систематизирам в три стъпки моя опит до момента, за да могат повече хора да се възползват. Ето ги и трите стъпки: 

  • Определете крайната си цел.
  • Водете си отчетността в Excel.
  • Записвайте приходите и разходите си в края на деня. 

Ако сме постоянни в рамките на няколко години, дори и да не гледаме в таблиците, ще знаем как всеки един разход би повлиял на нашия бюджет и дали можем реално да си го позволим. 

Воденето на отчетност на разходите и приходите е важна част от постигането на една ясна крайна цел и по-добър живот за нас и нашето семейство.

По всяка една от трите точки може да видите повече информация в предаването в YouTube канала на Together – „Бедността е болест и ние я лекуваме“, еп. 115

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД