Исторически парк ще издаде две нови книги

Енциклопедичните книги ще бъдат богато илюстровани.

Две нови, богато илюстровани енциклопедични книги ще издаде Исторически парк. Едната от тях е посветена на връзките между България и Русия през вековете, и че руската култура е производна на българската, а другата – на българите и Първия кръстоносен проход.

Книгата „България – Русия. Мост между вековете“ е с автор Мирослав Петров. Тя представя в хронологична последователност историко-културните връзки между българи и руснаци. Двата народа са неразривно свързани от времето на Златния век на българската книжнина и култура. Високата култура на средновековна България повлиява на руските княжества по време на Първото и Второто българско царство. След като османските турци завладяват България, българската култура е запазена и доразвита в руските княжества, а впоследствие в царска Русия. В периода на Българското възраждане връзките между двата народа се засилват отново, българите възприемат части от тази доразвита култура и бележат своя нов възход след Освобождението.

Книгата „Първият кръстоносен поход и българите“ с автор Цветанка Симеонова проследява историята на Европа през XI в. и разликата в икономическо, политическо и културно отношение между Изтока и Запада.

Участниците в Първия кръстоносен поход преминават през цяла Европа, сеейки хаос и извършвайки първия масов геноцид над евреите. В българските земи, тогава част от Византия, те срещат ожесточена съпротива от българите край Ниш и Белград. Така, въпреки липсата на държава и централизирано управление, българите успяват да се организират и да се изправят пред черната стихия, опропастила половин Европа. Книгата ще съдържа карти, показващи местата на историческите събития, и множество илюстрации.

Илюстратор е Веселин Чакъров.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД