Стрелци с традиционен лък от Исторически парк на състезание в най-щастливия град в Румъния – Орадя

Отборът от клуб „СИВА“ към Исторически парк се включи със специалната покана на председателя на Румънската федерация по стрелба с лък – Kis Nagy Zoltan.

Нека се разровим назад в любопитната история на съседна Румъния, за да попаднем в китното градче Орадя, което е било унгарско, трансилванско, османско и хабсбургско притежание, преди да стане част от днешна Румъния. Накъдето и да погледнем, по историческите фасади на сградите си личат следи от шареното минало на града. Когато се разхождаме, имаме чувството, че сме попаднали в приказка. Сякаш зад всеки ъгъл ни очаква красива принцеса или смел воин, яхнал коня си. Тук всяка сграда има своеобразна архитектура, която нашепва своята велика история. Градът все още носи осанката на елегантното си минало и енергията на съвременен град със собствена култура. През последните години градът влиза в различни класации, включително е обявен за най-красивия град в Румъния и любима дестинация за щастливи хора.

Една от главните атракции в Орадя е крепостта – мястото, където може да видите и почувствате историята на града. Петоъгълната твърдина е играла централна роля в конфликтите между османски турци, австрийци и унгарци. Крепостта има пет кули и изписани вътрешни стени, а днес се използва за летни фестивали, концерти, състезания и други събития на моравата край крепостните стени.

 На 18 май в крепостта на щастливия град се проведе Международен турнир по стрелба с лък, специално организиран от екипа на Nomad Archers от Nagyvarad и спортен клуб „Феникс“ от Kisjenotta, като стрелците бяха над 110 от всички краища на Румъния (Галати, Букурещ, Ковасна, Харгита, Муреш, Карас-Северин), Унгария и България.

Отборът от клуб „СИВА“ към Исторически парк се включи със специалната покана на председателя на Румънската федерация по стрелба с лък – Kis Nagy Zoltan. Вълнуващата надпревара обхвана 24 различни мишени, интересно разположени в живописния двор на крепостта. Състезанието се превърна в радостно изживяване и празник на духа на хора, обединени от любовта си към древното изкуство – стрелба с лък.

По същото време част от отбора на клуба взе участие в състезанието в крепоста „Туида“ в град Сливен. В двата състезателни дни при мъжете Димитър Даскалов спечели два златни и един бронзов медал, а Надя Цонева – сребърен и бронзов медал при жените.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД