Цветята „танцуват“ своя загадъчен танц в Исторически парк

Цветовете се преплитат в уникална хармония помежду си – като едно малко неочаквано чудо.

Легендите разказват, че цветята са ни подарени от боговете и затова в тях се крият някакво вълшебство и тайнственост. Красотата им символизира висша хармония и съвършенство, а въображението на поетите нарича цветята пратеници на други светове.

В древните индийски предания се разказва за почитта, с която се е ползвала розата. Съществувал дори закон – всеки, който донесе на владетеля роза, може да го помоли за всичко, каквото пожелае. С рози украсявали царските покои, с тях плащали данъци и такси. В индийските митове се говори за най-красивата жена на света – Лакшми, която се е родила от розов цвят, състоящ се от 108 големи и 1608 малки розови листенца.

Вишну, пазителят на Вселената, като видял пленителната красавица в нейната розова люлка, събудил я с целувка и я превърнал в своя съпруга. От този момент Лакшми се превърнала в богиня на красотата, а скриващата я розова пъпка – символ на божествена тайна, станала свещена за всички източни народи.

Грациозните рози елегантно разтварят нежните си листенца и танцуват при всеки нежен полъх на вятъра. Затаяваме дъх пред красотата на Великия творец – природата, а обонянието ни завинаги остава в плен на изкушаващия аромат на царицата на цветята – неповторимата роза. Цветовете се преплитат в уникална хармония помежду си – като едно малко неочаквано чудо.

Водните лилии – галените богини на водата, веднага след като усетят нежната милувка на слънцето, отварят ефирните си главици и започват вечния „флирт“ с вятъра. В Древен Египет това загадъчно цвете символизира божествения произход на фараона, а в Древна Елада – красотата и красноречието.

Славянските народи от своя страна силно почитат водните лилии, за които вярват, че нощем се превръщат в безплътни русалки.

Ако сме събудили у вас любопитството и искате да почувствате танца на цветята, да ви прошепнат своята причудлива история, да се насладите на чудните им цветове, сгушени между листата, и да усетите деликатния им аромат, заповядайте в Исторически парк!

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД