Огромен интерес към откриването на новата атракция Розариум-Билкариум в с. Неофит Рилски

Магическите градини, четири на брой, се наситиха с песни и танци на малки и големи самодейци. Тук лечебната сила на билките се преплете в уникална хармония с песента.

В село Неофит Рилски човек с упорит труд и желание може да сбъдне своите мечти. Само пет години след като Ивелин Михайлов сбъдна мечтата си да отвори Исторически парк – място, където българската история оживява по неповторим начин, тенденцията продължава. Цветомир Цонев и Светла Касабова видяха реализирана и своята мечта, като сътвориха прекрасно кътче, където царува розата със своите „поданици“ лечебните билки. Тук човек може да проследи тяхната история още от времето на траките.

На 1 юни новото интересно място беше тържествено открито от кмета на общината – д-р Димитър Димитров, кмета на селото – Петър Николов, мениджъра човешки ресурси на Исторически парк – Цветелина Петкова, и домакина Цветомир Цонев. По традиция празникът започна с тържествен водосвет за здраве. Отец Никифор разкри пред празнуващите тайнството на празника, като измоли от Господ за всички здраве и благоденствие. Посетителите усетиха свежестта на светената вода, поръсени от ароматната китка здравец, завързана с червен конец.

Магическите градини, четири на брой, се наситиха с песни и танци на малки и големи самодейци. Тук лечебната сила на билките се преплете в уникална хармония с песента. Както и нашите предци, траките, ние също можем да излекуваме и тялото, и душата си. Омаята на градините се допълваше от звънкия смях на децата. Те се надпреварваха да участват в специално организираните работилнички и унесено се радваха на книжката на талантливата детска писателка Галена Върбева за Баба Мравка, изпълнена с рисунки от малки художници.

Любимо място за снимки стана единствената по рода си 2,5-метрова месингова маслодайна роза „Дамасцена“ в първа градина. Всъщност розите „надничаха“ отвсякъде – засадени в градините, като колиета – бижута на грациозните шии на дамите, като изненадващо допълнение към изкусителното кафе. Посетителите дълго ще носят със себе си спомена за уникалния вкус на кафето, преплетен с неустоимия аромат на розата.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД