Живата легенда в конната стрелба Лукас Новотни ще посети Исторически парк

Известен като създател на едни от най-изисканите, изпипани до съвършенство и високоефективни модерни интерпретации на азиатски лъкове, той е също така утвърден инструктор по стрелба с лък от коня, с най-високо ниво инструкторски сертификат.

На 20, 21 и 22 септември в Исторически парк ще се проведе V международен турнир по стрелба с традиционен лък. Очаква се много изявени стрелци от България и чужбина да вземат участие в традиционната надпревара. Всички участници и гости ще имат уникалната възможност да се срещнат с Лукас Новотни – живата легенда в конната стрелба и изкусен майстор, създаващ лъковете SALUKI. Той ще бъде официален гост на турнира благодарение на любезната покана на Исторически парк и дългогодишното приятелство с нашия инструктор по конна и земна стрелба Нина Янкова, председател и основател на СИВА – групата по традиционна стрелба в Исторически парк.

Лукас Новотни е роден и израснал в бивша Чехословакия, където учи скулптура със стъкло.

Емигрира в САЩ на 21-годишна възраст и след дълги години практикуване на професията си на скулптор на стъклени произведения на изкуството решава да се отдаде на детската си страст към лъковете. През 1998 г. Лукас създава „Saluki Bow Company“ и оттогава се занимава изключително с производство на лъкове и стрелба с лък.

Известен като създател на едни от най-изисканите, изпипани до съвършенство и високоефективни модерни интерпретации на азиатски лъкове, Лукас Новотни е също така утвърден инструктор по стрелба с лък от коня, с най-високо ниво инструкторски сертификат от Световната федерация по конна стрелба WHAF, провеждащ обучения, семинари и демонстрации в САЩ, Канада, Франция, Германия, Индия, Австралия и Бразилия. Лукас е и съосновател на „Mounted Archery Association of the Americas – MA3“ – Американската асоциация за стрелба от гърба на коня. Като участник в световни състезания по конна стрелба, Лукас печели златни, сребърни и бронзови отличия от състезания по целия свят: Южна Корея, Турция, Йордания, Унгария, Малайзия, Полша, САЩ и др.

Основен асистент в изработването на лъковете е неговата съпруга Патриция Виана от Бразилия – също стрелец от гърба на коня. Името на лъковете – марката SALUKI, идва от наименованието на най-древната порода ловни кучета. Стройни, бързи, прецизни и точни, кучетата салуки от Средния изток и Северна Африка олицетворяват какъв трябва да бъде идеалният лък.

Когато Лукас започва производството на първите лъкове SALUKI през 90-те години на миналия век, те са различни от всичко друго, което се предлага на пазара. Уникалните форми, базирани на азиатските композитни лъкове, отличават лъковете SALUKI от всички останали. Те са кулминация не само на дългогодишни проучвания, но и на дълъг и старателен процес на пресъздаване на автентични лъкове, направени от рог, дърво и сухожилия, с турски, скитски и монголски произход.

„Винаги съм в търсене на най-ефективния дизайн и това е непрекъснат процес. Традиционните лъкове от рог бяха моята мотивация в началото, а богатата история, открита покрай тях, се превърна в непрекъснат поток от вдъхновение за мен. Смятам, че използването на най-съвременни авангардни и технически напредничави материали, в комбинация с най-доброто от историческите традиции, е това, което ме прави различен от останалите производители“, споделя гениалният творец.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД