Статуята на хан Котраг е поставена в град Самара

Фондация „Въздигане“ постави една скулптура на хан Алцек в Челе ди Булгерия, Италия, а сега успя да направи същото и с паметник на хан Котраг в град Самара, Русия, и това беше истинско предизвикателство.

Малко хора се замислят какво е народ. Защо и как се е създал? Защо трябва да се помнят имената на родните герои? Това е и причината много народности да се разпадат поколения назад. Народът се е обединил около общи идеи, с цел да може да пази хората от тази народност и сътвореното от тях. Езикът, обичаите, религията, културата и общите победи и поражения са нещата, които сплотяват народа. Всеки човек, колкото и да е изключителен, е много по-слаб от обединените хора. Това е и причината хората да се обединяват и да искат и техните деца да са обединени. 

Героите на един народ са изключително важни за неговото съществуване. Това винаги са необикновени по дух люде, които са повели своите сънародници в трудни времена. Те са предпочели общото пред личното и затова народът винаги търси подобни хора, на които да се довери и които да следва. Когато учим следващите поколения на имената и подвизите на народните герои, ние посяваме семена, които ще поникнат в техните сърца и умове, и един ден от тях ще се родят нови водачи. Всеки народ, който помни, почита и уважава своите герои, има бъдеще. И всеки, който ги забравя, е осъден на забвение и мъка. 

България има безброй герои, които са били опората на нашия народ хиляди години назад. Те са отдали живота си, за да може всички ние да стигнем дотук. Дълг на всеки родител е да предаде този завет на своите деца и така да осигури благоденствие и на следващите поколения. 

Когато има държавност (някой, който разглежда народа и държавата като едно и се грижи те да просперират), държавниците се грижат народът да помни своите герои. В САЩ всяка сутрин децата слушат химна на държавата, понеже нямат много герои и си създават нови. В Русия на всеки 9 май има марш на безсмъртния полк, като така се напомня на млади и стари за саможертвата на бойците, които осигуряват съществуването на нацията. Много често ние си мислим, че в България има държавници, но уви, последните 33 години липсват такива и това го виждаме по делата. Дори тези, които говорят за нуждата от родова памет, не се хващат да вложат усилия и средства, за да увековечим героите си. И тогава се проявява най-хубавата черта на нас, българите - духът на героите е запазен в нашите сърца. Обикновените хора се обединяват и дават от залъка си, за да сторят нужното и да почетем нашите герои. 

След освобождението ни от турско робство сме изминали много дълъг път, в който стъпка по стъпка градим съвременната българска памет. Много родолюбци са сътворили хиляди паметници в нашата родина. Сега ангажиментът на нашето поколение е да продължим тяхната повеля и да създадем паметници на нашите герои и извън територията на днешна България, защото великите български дела се простират от Средна Европа до Западна Азия. За нас е гордост, че има българи, които следват неотлъчно тази повеля. Фондация „Въздигане“ постави една скулптура на хан Алцек в Челе ди Булгерия, Италия, а сега успя да направи същото и с паметник на хан Котраг в град Самара, Русия, и това беше истинско предизвикателство. Влошаването на отношенията между САЩ и ЕС с Русия направи така, че нашите политици стопираха паметта на народа. Оказа се, че тези, които са избрани да защитават българския интерес, изпълниха чужди нареждания, вместо да защитят народа, и това направи осъществяването на тази задача много трудно. Въпреки това нагледно показахме, че нищо не може да спре обединените българи, и паметникът беше успешно транспортиран до град Самара, където основателят на Волжка България и брат на хан Аспарух ще може да наблюдава река Волга и да бъде неин пазител. 

С това чудесата от храброст не свършват. Нашите братя от Русия приеха паметника при -40оC и го поставиха при -28оC, защото решиха, че не може това, което е постигнато с толкова сърце, себеотдаване и постоянство, да бъде забавено. Въпреки нечовешките условия те поставиха хан Котраг на постоянното му местообитание. 

Това е пример, че ние не забравяме нашите герои и Бог ще ни даде нови, които да водят България и през следващите столетия.

Поклон вам, български герои!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД