Красиво Ветрино проправя път на Красива Провадия и Красив Вълчи дол

За да си добре, е нужно и съседите ти да са добре.

Не можем да се сърдим на управляващите, че губят представа за действителността, ако те нямат коректив за това. Медиите би трябвало да заемат тази роля, но с годините, с настъпването на капитализма, те започнаха да се придобиват целенасочено от бизнесмени, които искат да вземат държавни поръчки и не искат властта да има корективи. На тях медиите не са им необходими като търговско предприятие, което да реализира печалба от истинско информиране и реклама, а са нужни само и единствено да формират общественото мнение по начин, който е полезен за тях и за политиците, които подкрепят. Това е причината държавните поръчки да са с такова лошо качество, това е и причината за ширещата се корупция и безнаказаността на една група хора, защото няма на кого да се оплачеш и той да отрази истината. Липсата на свободни медии направи така, че хората спряха да им вярват и вече няма място, където да се информираш и да си сигурен, че информацията е достоверна. Дори в социалните медии се развиха модели, чрез които може големи групи хора да се манипулират, и те също загубиха своята достоверност. 

Истинската медия е пазител на справедливостта и дава възможност за развитие на справедливо общество. Само и единствено тогава хората могат спокойно да насочат усилията си към градене, а не към далавера и тарикатщина. Само в едно честно общество умният ще се чувства спокоен и защитен, за да може да насочи всичките си усилия в посока как да изобрети предмети и системи, които да помогнат на всички да живеят по-добре. За съжаление и днес, подобно на епохата на комунизма, медиите и в България, и в „развития“ свят са подчинени не на интересите на народа, а само и единствено на интересите на собствениците си и приближените им политици. Това от своя страна доведе до създаването на нова категория мутри, които знаят, че могат да работят спокойно, защото са защитени от полицията (началниците им са изградили връзки там), а също така, че няма да бъдат отразени в никоя медия. Това осигурява възможност и за физически тормоз над хората, като една част не го виждат само и единствено защото медиите избират да не го показват.

По времето на стария строй имаше хора, които се информираха от западни медии – тогава те бяха символ на свободата и справедливостта, когато обаче станаха управляващи, започнаха да правят същото като медиите преди. Като най-тежко беше тогава, когато светът беше еднополюсен и потиснатите нямаше към кого да се обърнат за помощ и правилно отразяване на събитията. Потресаващ е фактът, че всяка година над 10 000 жени са изнасилвани или убивани от войници на САЩ близо до базите им по целия свят, но за това нещо не може да се прочете и дума. Няма ги лицата на жените, няма я историята на техния живот и близките им остават безсилни пред тази жестока несправедливост. И всичко това е възможно само и единствено благодарение на тишината на така наречените свободни и реномирани медии. 

В този момент се отвори ниша за медия, която наистина да отразява събитията такива, каквито са, и такава се оказа „Красиво Ветрино“. Въпреки че е регионален вестник, той промени живота на една община. Първото и най-важно нещо, което се случи, е, че премахна напълно престъпността. Изобличаваше безмилостно всеки, който правеше така, че да поставя под опасност своите сънародници, и беше нужна само една година, за да може община Ветрино да стане мястото с най-ниска престъпност. Втората голяма полза беше, че хората спряха да шофират след употреба на алкохол и почти престанаха с въртенето на гуми и високата скорост в населените места. Малките деца започнаха спокойно да се разхождат и да карат колелета, а възрастните започнаха да излизат с електрически триколки, без да се притесняват, че ще бъдат пометени от някой джигит. Една от най-големите победи беше титаничната борба с огромен ветрогенераторен гигант, който искаше да обезлюди района и да го направи промишлена база, на която да има гигантска перка на всеки километър. Благодарение на „Красиво Ветрино“ се изобличиха хората, които искаха да употребят властта за своя полза, а не за общото благо, както бяха обещали на изборите. От една западаща община ние видяхме как Ветрино се превръща в най-доброто място за живот в България и вестникът беше с основна заслуга за това. 

Борбата за справедливост продължава и има нужда добрите практики да се споделят. Това доведе до появата на „Красива Провадия“ и „Красив Вълчи дол“. За да си добре, е нужно и съседите ти да са добре. Честността и смелостта в отразяването ще се пренесе в по-голям мащаб. Вярваме, че новоизбраните политици на тази две общини имат добри намерения, но е важно да знаят, че винаги ще имат коректив и тези две медии ще бъдат такива. Ние, българите, заслужаваме да живеем в една по-добра страна и сами ще се преборим да я получим. Поздравления за смелостта на екипа, който застава зад тези две нови издания, и им пожелаваме смелост и непреклонност пред трудностите и изкушенията. Никой не може да спре една идея, на която й е дошло времето – ние вярваме, че е дошло време да има справедливост и място, където честният трудов човек да бъде господар!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД