Опознай българската история за да я обикнеш завинаги

Вече се превърна в традиция, в края на всеки активен сезон, екипът на Исторически парк да посещава значими археологически обекти в страната, за да обогати своите знания и да обмени опит с колегите.

Вече се превърна в традиция, в края на всеки активен сезон, екипът на Исторически парк да посещава значими археологически обекти в страната, за да обогати своите знания и да обмени опит с колегите. Приключението тази година започна на 16 ноември, когато екипът  на екскурзоводите избра за първи обект тракийската гробница до село Свещари.  Имайки  предвид колко много сме разказвали за нея на нашите посетители, за нас беше истинско удоволствие, да осъшествим дългочаканата среща с оригинала.

Входът на могилата се затваря с врата, подобна на тези от сейфовете и банките, със специален код за достъп. Изключителните мерки за сигурност при влизането, създават впечатлението, че влизаме в архивите на Ватиканската библиотека. Ненапразно гробницата е толкова високо оценена – майсторството и изяществото на този забележителен паметник на тракийското изкуство могат да оставят всеки посетител без дъх.

Свещарската гробница е открита през 1982 година при разкопаването на високата Гинина могила (Могила №7 от Източния могилен некропол на Сборяново) край селото и това я прави едно от най-сензационните открития на миналия век. Това, което различава гробницата от всички други, е фактът, че след като е разкопана и проучена напълно около нея е построена камера, която е затрупана. Така посетителите имат възможност да заобиколят външната част на гробницата и да видят външните ѝ стени. 

До днес тракийската цивилизация е забулена в мистерии и има много въпроси, на които учените все още не са дали отговори. Едно обаче е сигурно – траките са ни завещали стотици паметници, благодарение на които можем да се докоснем до тяхната богата култура.

Покорени и очаровани, се отправихме към националния резерват „Абритус“ в град Разград.

В дванадесетте зали на интерактивният музей се запознахме с историята на проучванията на ранния и късноантичен град Абритус, получихме информация за работата на археологическите екипи, опознахме бита и традициите на гражданите на древния град, гледахме тематичен филм за дрехите от тези времена и си отсякохме монети за спомен. 

Разгледахме постояната експозиция „Следи от древността”, която представя уникални археологически културни ценности от най-ранно засвидетелстваната епоха в Лудогорието – късния палеолит, античността и средновековието.

Интересният ден приключи в старата столица Плиска в „Дворът на кирилицата“  - мястото, където буквите се връщат обратно у дома, след като са донесли мъдрост и знание по света.

Очаквайте продължение........

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД