Ако някой като нас не се погрижи, няма да има добро, а само грижи

Положението в държавата е закономерно следствие от действията на хората, живеещи в нея. 

Тази събота и неделя успешно завърши още една доброволческа акция. Доброволци от цяла България се събрахме да изчистим пътя между село Неофит Рилски и село Ветрино.Има хора, които се включват в кампании като „Да изчистим България за един ден“, а през останалото време от годината мърсят до уши и си казват: „Догодина ще участвам пак и ще помогна да изчистим България, а сега мога да си хвърлям боклука навсякъде, ще изкупя греха си догодина“. Може ли обаче страната ни да бъде чиста, ако един ден я чистим, а 364 дни я затрупваме с боклуци?

Чистотата е важна, тя е здраве за нас и близките ни, благодарение на нея се вижда красотата на нашата природа. Ние като българи знаем, че България е на всеки един от нас и наше рождено право и отговорност е да се грижим за нея всеки божи ден, а не веднъж в годината. Поради тази причина ние се стараем да поддържаме природата и средата около нас чисти и въпреки студеното зимно време и дъжда, много доброволци се събрахме да го направим.

Правят много лошо впечатление безбройните оплаквания, особено в интернет, как държавата не се грижи за нас, но сред оплакващите се рядко има хора, които освен за правата си, мислят и за своите отговорности. Държавата не е човек, на когото да се скараш. Положението в държавата е закономерно следствие от действията на хората, живеещи в нея. 

Държавата – това сме всички ние!

Събраният боклук от пътя беше изключително много за толкова кратка отсечка – няколко препълнени камиона с огромни биг бегове. Боклукът е изхвърлен от хора, преминавали и хвърляли през прозорците си или които са спирали да починат край пътя. И вместо да оценят красивата гледка и да са благодарни за прекрасната природа, просто са си изхвърлили боклуците… 

Безотговорността е прилепчива, а лошият пример е заразителен. Като болест е, пренася се лесно и постепенно обхваща цялата страна. Не е чудно, че после се оплакваме и негодуваме. Ето защо ние сме решили не да чакаме, а да полагаме постоянни усилия, с които да направим мястото, в което живеем, прекрасен пример за подражание. Защото това, което виждаме, е, че се замърсява безогледно и навред, че хората хвърлят много отпадъци, без да се замислят и да чувстват лична отговорност.

Добрият пример също е заразителен и ако се поддържа чистота и ред, хората свикват с тях и започват да ги търсят. Чистотата се поддържа по-трудно, но пък има много повече ползи от нея. 

Почистването през тези два дни не беше просто доброволчески акт, а беше събитие, в което всички участващи успяха да изпитат радост и удовлетворение от свършената работа. Те бяха съпричастни с десетки други хора и за тях това бяха два чудесни и смислени дни. Те вдъхнаха надежда, че не сме сами и има място, на което можем да се запознаем със съмишленици и заедно да направим нещо добро и градивно за България. 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД