Изкуствен и естествен интелект

Община Ветрино е оазисът в пустинята на консуматорството, мястото и средата, в която се отглежда натуралният (човешкият) интелект, нещото, от което винаги ще зависи бъдещето за развитието на света.

Тези две понятия не би трябвало да бъдат противопоставяни. Това е неуместен въпрос! Той обижда твореца и богоподобния в нас. Защото машината би трябвало да бъде помощник на Негово Величество Човека, а не да го измества. Човекът се ражда с дарбата да бъде творец, визионер и създател като Отца си. А интелигентната машина беше създадена от Човека, за да му помага, да го облекчи, а не да го измества от живота. В такъв случай логично възниква въпросът – дали развиваме своя пълен потенциал? Не допуснахме ли да бъдем заместени в твърде голяма степен от технологичните джаджи, да се изолираме от естествената среда, в която можем да направим много повече от себе си... за да бъдем полезни на общността си? Нашите тела и нашите умове са в уникална многостранна връзка и загубата на функционалност у едното води неизбежно до загуба на капацитет у другото.

Изкуственото не е само липса на натурални ресурси, то е изолация от среда, която би могла да ти помогне да направиш повече от себе си.

През ноември 2022-ра се случи нещо ново. Беше пуснат изкуствен интелект под формата на чат-бот, с който човек може да си комуникира и да му задава задачи, които чат-ботът да изпълнява бързо, безплатно и с качество, често пъти по-добро от средно добър работник в сферата на програмирането, копирайтинга и журналистиката. В резултат на това само за два месеца чат-ботът достигна 100 милиона потребители – рекорд в технологичната индустрия. За сравнение инстаграм ги достигна за 2 години и половина.С появата и приложението на чат-бота се постигна поляризация в обществото, от една страна, бе възхваляван като поредното крайъгълно камъче на човешкия прогрес, а от друга, бе видян като заплаха, която в най-близко бъдеще ще остави стотици милиони хора без работа, защото, както споменахме, ТО се справя бързо, качествено и безплатно със своите задачи.Появи се и резонният въпрос: Възможно ли е един ден изкуственият интелект (ИИ) да ни управлява? Възможно ли е човек тотално да е изгубил посоката си и да е сътворил своя нов господар? Не е тайна, че способността да създава нови връзки и базата данни, с която ИИ борави, се увеличават постоянно и сякаш е нормално да се зачудим дали престъплението на лежерното бездействие и неоправданата консумация няма да доведат до най-голямото наказание за нашия вид – човекът да няма възможността да развива и подобрява качеството на своята мисъл – качество, което се постига с усилие, обучение и прилагане? Като добавим липсата на кадри като основен проблем във все повече бизнеси и индустрии, забелязваме все по-разширяващата се пропаст между човека и неговата основна функция – да е полезен на обществото.

Каква е алтернативата? Алтернативата е само една: ако искаме като човечество да се придвижим напред в развитието си и да бъдем конкурентни на пазара на труда, е необходимо да започне изграждането на кадри и всестранното развитие на личността им. От умението им да общуват, да работят с парите си, до изграждането на съзнателна отговорност към околната среда и нейното подобряване, до работа в полза на общността. Но как да стане това? Отговорът тук е труден и един-единствен – с работа. Необходими са постоянна работа и отдаденост към хората, за да може в рамките на 3-4 години те да се превърнат в това, което всички търсят – качествен и завършен човек, с когото можеш да говориш на много теми, който ще свърши каквото е казал навреме и качествено, и който в събота и неделя, вместо да лежи и ходи по заведения, ще е сред природата и ще я почиства.И тук идва община Ветрино с цялата организация, която към момента е направена в посока човек да се въздигне от ниското и материално съществуване към стремежа си да е близо до Твореца, да бъде Създател.Изкуственият интелект е изкуствен, да, той може да свърши определени задачи, но никога няма да е способен да вдъхновява. Човек има естествен стремеж да твори и да има споделеност. Човек има естествен стремеж и жажда към натуралното и дори само подсъзнателната му връзка с него го кара да се чувства удовлетворен и щастлив, което е абсолютното лекарство против свръхконсумацията.

Община Ветрино е оазисът в пустинята на консуматорството, мястото и средата, в която се отглежда натуралният (човешкият) интелект, нещото, от което винаги ще зависи бъдещето за развитието на света, защото само човек е способен да направи това, на което е способен Бог… И още нещо: Семинари за управление на лични финанси, обучения за боравене с оръжие, продажби и икономика, изкуство и занаяти, наука и образование, стрелба с лък, средновековна фехтовка, доброволчески лагери, събития за предприемачи са само част от цялостна среда, която те подтиква да се развиваш.В крайна сметка дали ще го направиш, зависи от теб, защото животът дава много избори, но тези, които водят до истинското вътрешно удовлетворение, са малко. Но си струва да бъдат търсени и е жизненоважно да бъдат направени.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД