Възможно ли е да се започне работа по личните финанси в по-зряла възраст?

В тази статия ще поговорим за възможността да се започне работа по личните финанси на по-късна възраст, както и за особеностите, на които трябва да обърнем внимание, решавайки да предприемем такива стъпки.

Когато се говори за лични финанси, се смята, че това е нещо присъщо и важно за по-младите. Те са тези, които са изправени пред редица събития, които предстоят в техния живот, и е нормално да имат нужда и желание да се научат да работят с парите, тъй като това влияе пряко на тяхното бъдеще. Истината обаче е, че по-възрастните имат още по-голяма нужда да се научат на това умение, защото, от една страна, техните отговорности са много по-големи, имат значително по-малко възможности за грешки и в същото време често разполагат с натрупани спящи активи и неизползвани възможности, които биха могли значително по-бързо да ги изправят на крака и да им осигурят живота, който действително търсят.

Ето защо в тази статия ще поговорим за възможността да се започне работа по личните финанси на по-късна възраст, както и за особеностите, на които трябва да обърнем внимание, решавайки да предприемем такива стъпки.

На първо място е добре да припомним какво точно означава да работим по личните финанси. Това означава да се извършват съвкупност от действия, по правилен начин, който да води до положителен ефект върху финансовото ни състояние. Спазвайки определени принципи и предприемайки подходящи стъпки по този въпрос, е възможно сравнително бързо да се постигне ефект, който да осигури както устойчивост, така и потенциал за развитие, без те да зависят от по-високата ни възраст.

Обичайно при голяма част от по-възрастните хора се наблюдава зацикляне в омагьосания кръг на ежедневието между ходенето на работа и ангажиментите в семейството, като, регулярно или пък по-рядко, се удава възможност за някоя почивка или забавление. Често всичко това е свързано с необходимостта от поддържане на стандарта на живот, задоволяване на нуждите на домакинството и понякога с плановете за покупка на някои по-скъпи удобства, макар и за сметка на все по-дълбокото затъване в тази житейска въртележка.

Причината за това състояние е, че в определен момент животът се превръща в стремеж за оцеляване, свързано с определен стил и начин на живот, който даденият човек счита за нормален. За пример – в България се счита за нормално човек да разполага със собствено жилище и понякога допълнителна вила; да има собствен автомобил или дори два; да ходи няколко пъти в годината на почивка, като е добре поне веднъж или два пъти тя да бъде в чужбина; да отгледа децата, като им осигури финансова възможност да се изучат и, защо не, да разполагат със собствено жилище, за да не им се налага да плащат наем. Ако парите не стигат за всичко това, би било добре да се направи поне част от изброеното, като винаги на първо място по важност е да се покриват сметките и да може все пак човек да оцелее, макар и думата „оцеляване“ да се тълкува по най-различен начин от различните хора, т.е. хората знаят „2 и 200”.

Липсата на цел и посока в живота на голяма част от по-възрастните хора ги кара да започнат да живеят изцяло в името на децата си, та поне те да имат някакъв шанс. Поради това животът им се превръща в преследване на цели, които техните деца да постигнат, и вместо да се подсигури личното бъдеще – се започват действия, свързани с осигуряването на бъдещето на поколението, за да може поне то да има шанс да живее нормално.

Точно поради тази причина системните правилни действия, свързани с финансите, биха могли да създадат изцяло нов и различен начин на живот за по-възрастните хора. Те могат да им осигурят определена финансова свобода и независимост, могат да ги подтикнат да потърсят посока и цел – такива, че да им донесат удовлетворение и смисъл в тази част от живота.

Първата важна стъпка за целта е да се направи цялостен анализ на ситуацията, в която се намира един човек. На първо място се вземат под внимание текущите му приходи, техният източник, има ли колебания в постъпленията във времето. Важно е да се отчете наличието на бонуси, допълнителен доход или допълнителни източници на приходи, от какво зависят те и каква е перспективата тези доходи да продължават да постъпват с оглед спецификата на професията и икономическата обстановка. Това позволява да се направи сметка за размера и устойчивостта на паричния поток, с който в текущия момент даденият човек разполага.

На второ място трябва да се разгледат всички разходи и техните направления, като се направи осредняване на месечна база, тъй като има разходи, които се правят само веднъж годишно, както и такива, които се появяват след много повече време. Пример за това е покупката на автомобил – това е по-голям разход, който може да се планира след колко време да се направи, а сумата за него да се разпредели на месечна база до самата покупка. Важно е да се обходи цялостно животът на човек, като се обхванат всички различни направления, по които се харчат някакви средства, като понякога това е малко по-трудно, особено ако един човек не си е водил записки на всички разходи за последните няколко години. Тук идеята е да се направи максимално обективна преценка на стандарта на живот, който се води, и да се установи дали той е над или под финансовите възможности спрямо заработката, която се генерира.

След това е нужно да се направи преоценка на взаимоотношенията и зависимостите, които под някаква форма влияят от финансова гледна точка на живота. Това може да е необходимостта от съдействие и подкрепа на близките, родителите или други лица. Може да е потенциалната зависимост от роднини или евентуално получавани помощи, съдействие чрез време и услуги или дори получена наготово зимнина. Тази информация помага да се определят по-правилно потенциалните финансови затруднения, които едно неблагоприятно развитие на обстоятелствата би създало, както и да се предвидят нужните решения, за да се предотвратят бъдещи сривове в една или друга посока.

На четвърто място трябва да се разгледат всички настоящи активи и пасиви, с които един човек разполага, включвайки в това число недвижимата и движимата собственост, спестяванията, кредитите и ангажиментите към трети лица, различните инвестиции и участия, ако има такива, както и всички останали по-малки или изглеждащи по-незначително собствености. В това число може да бъде включен и потенциалът, който един човек има по отношение на кредитиране и ливъридж, тъй като той също може да се смята за спящ актив, който не е впрегнат да работи в негова полза. Целта е да се направи правилна равносметка за потенциалната реорганизация на собствеността по начин, който да я превърне в работеща и носеща полезност, вместо ангажираща и носеща разходи.

Едва след всички тези стъпки може да се направи и равносметка на целите в краткосрочен, средносрочен и по-дългосрочен план. Не е проблем, ако те не са напълно осъзнати, тъй като поведението и действията на един човек по един или друг начин показват посоката, към която той е устремен, От друга страна, наличието на някакви цели дава допълнителна информация за важните елементи от пътя напред, които трябва да бъдат вместени в изготвянето на индивидуалния финансов план, който човек да започне да следва.

Благодарение на цялата тази информация могат да се изготвят подходящи, достатъчно малки и лесни за извършване стъпки, които да са напълно изпълними и приложими за съответния човек, независимо от неговата настояща финансова ситуация и възраст. Тяхното постепенно изпълнение и прилагане ще предостави възможност на човека да започне придвижване по пътя, който го води до финансова свобода и шанс за намиране на смисъл и предназначение в живота – цели, различни от борбата за оцеляване и прехвърлянето на отговорността за собствения живот на плещите на децата и бъдещите поколения.

Най-важната стъпка, за да се започне работа по личните финанси при по-възрастните хора, си остава разпалването на искрата на вярата, че никога не е късно да се тръгне по този път, независимо от възрастта и обстоятелствата, в които се намира човек, и безнадеждността, която натиска плещите му. А какво по-добро доказателство за тази възможност от успеха на вече прилагащите тези стъпки по-възрастни хора, които са избрали да се доверят и да приложат всичко това, като в течение на времето са успели да преобразят живота си до живот, изпълнен със смисъл и предназначение, финансово спокойствие и радост, и най-важното – да бъдат най-добрият пример за децата си по пътя им напред!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД