Проф. Стивън Селби – специален гост в Исторически парк

Всички участници и гости ще имат уникалната възможност да се срещнат с човек – легенда в своята област – автора на най-задълбочените и изчерпателни научни трудове за китайската традиционна стрелба с лък като техника и култура – проф. Стивън Селби.

На 22, 23 и 24 септември в Исторически парк ще се проведе IV международен турнир по стрелба с традиционен лък. Очаква се отново много изявени стрелци от България и чужбина да вземат участие в традиционната надпревара. Всички участници и гости ще имат уникалната възможност да се срещнат с човек – легенда в своята област – автора на най-задълбочените и изчерпателни научни трудове за китайската традиционна стрелба с лък като техника и култура – проф. Стивън Селби. Той ще бъде официален гост на турнира благодарение на любезната покана на Исторически парк и дългогодишното приятелство с нашия инструктор по конна и земна стрелба – Нина Янкова, председател и основател на „СИВА“ – група по традиционна стрелба в Исторически парк. 

Стивън Селби живее в Хонконг, има магистърска степен по китайски език и литература от Университета на Единбург. През 1990 г. започва детайлно и задълбочено проучване на китайската традиционна стрелба с лък, а неговите изследвания го отвеждат в Монголия, Северен Тибет, Япония, Китай и САЩ.

През 2000 г. издава книгата „Китайска традиционна стрелба с лък“. Това уникално и детайлно произведение е най-изчерпателното проучване на китайската традиционна стрелба, публикувано дори и на китайски, от XVII век насам.

От 2000 г. Стивън Селби провежда и обучения по китайска традиционна стрелба с лък. Поканен е като експертен консултант от Музея на бреговата защита на Хонконг на археологически разкопки в Северен Китай, а също така и на гробницата на император Цин Шъхуан в Сиан (пазена от Теракотената армия). През 2019 г. е поканен като експертен консултант по традиционна стрелба от шаолинския манастир в Хенан.

Печелил е златни медали в състезания по конна стрелба с лък в Корея и Цинхай, Китай.

Очаквайте интересна изненада от нашия специален гост на IV международен турнир по стрелба с традиционен лък на 22, 23 и 24 септември в Исторически парк!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД