Стотици се стекоха в село Неофит Рилски, за да се учат на природно земеделие

До 8,30 ч. цялата главна улица пред стопанството вече беше пълна с коли, а до откриващата реч в 10 ч. страничните улички и поляната в началото на селото се запълниха. Всеки жител и гост на село Неофит Рилски усети, че днес тук ще се случи нещо специално.

На 18 март т.г. се състоя първото събитие на живо в стопанството на „Храна от село“ в с. Неофит Рилски, община Ветрино. Само за шест дни след обявяването на събитието стотици души от цяла България, включително от далечни краища като Видин, Враца, Хасково, Павел баня и други региони, се организираха да пристигнат и прекарат цял ден в градините, където Ивайло Иванов и цялата му дружина ги посрещнаха с широко отворени врати. 

Освен теоретичната подготовка, която обучителната платформа за земеделие „Храна от село“ предоставя на хиляди интересуващи се, събитието имаше за цел да събере на терен единомишленици в посока натурално земеделие. Моментът беше точно подбран, за да могат да се положат най-правилните основи за една успешна земеделска година.

Официалното начало на събитието беше обявено за 10 ч., но първите гости прекрачиха прага на стопанството още в 7 ч., когато започна работата по вдигане на 9 нови оранжерии. До 8,30 ч. цялата главна улица пред стопанството вече беше пълна с коли, а до откриващата реч в 10 ч. страничните улички и поляната в началото на селото се запълниха. Всеки жител и гост на село Неофит Рилски усети, че днес тук ще се случи нещо специално.

Така и стана. 

По график в 10 ч. събитието беше открито и организаторите запознаха гостите с идеята си за неговото протичане. Богатата програма включваше теоретична и практическа част, за да могат любителите на природното земеделие да получат не само знания, но и възможност да видят нагледно как домакините са организирали своята дейност. Да се докоснат до ключови моменти от производствената дейност, като обиколят стопанството на „Храна от село“. 

Първата практическа част обхващаше всички подробности относно най-правилното начало на земеделската година. Семена, разсади, пособия и други бяха горещо дискутирани с активното участие на всички присъстващи. След това се продължи към една от оранжериите, където се обърна специално внимание на работата с почвата, подготовката на лехите и същинското засаждане на зеле, в което се включиха и най-малките гости.

Последва времето за обяд. Беше приготвен боб за около 200 души, но интересът към събитието се оказа толкова голям, че на помощ дойде добрата подготовка на гостите и повече от половината хапнаха своя храна. Но това в никакъв случай не повлия дори с частица на енергията, с която всички бяха заредени, защото дори и през това време неспирно се дискутираха правилните принципи за производство на истинска натурална храна. 

Веднага след това се премина отново към практическо изложение за направата на собствени торове от различни източници, които напълно покриват нуждите на едно производство. Освен че те не струват почти нищо, може да се каже, че правилната им употреба прави така, че резултатите в градините на хората надминават очакванията им. След подробното показване, описване и разнищване на тази тема започна и частта с въпроси и отговори по всички направления, вълнуващи гостите.

Ето какво пише Ивайло Иванов в най-голямата група, обединяваща хора, избиращи живота на село – „Помощ за завръщане на село“, в отговор на въпрос от създателя й относно протичането на събитието.

„Беше чудна работа. С най-ранобудните започнахме още в 7,00. Към 10 ч. вече цялата главна улица беше пълна с коли, даже и поляната в началото на селото. Междувременно няколкостотин порции боб се изядоха и също толкова идеи и контакти се размениха. Последните гости си тръгнаха по тъмница. Имаше хора, дошли от другата страна на София. Всички казват и пишат, че е било невероятно, но заряда, който аз получих от тях, дори не могат да си го представят. А колко млади хора имаше, няма да разправям. Да са ми здрави всички и това да е само началото! Готвят се още много неща и да се стягат всички, които ги сърбят ръцете за сътворение и действие.“

Генералното развитие на община Ветрино като място, което е все по-притегателно и по-пригодно за човешкото в човека, прави така, че нещата, които се случват на нейната територия, не са изключение, а един безспирен низ от събития. Те все по-утвърдено ще запълват календара на хората, търсещи себеподобни. Защото именно на такива места те могат да намерят и себе си, и истински човеци от своя вид.

 

 

 
 
Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД