Поредна доброволческа акция и сватба за разкош

Кристина и Стоян, които живеят и работят в село Неофит Рилски, избраха да сключат свещен брачен съюз точно в Мерданския манастир.

Втора доброволческа група от село Неофит Рилски, община Ветрино, потегли в събота сутринта (29.04.) към манастира “Св. Четиридесет мъченици” в село Мерданя, област Велико Търново. Седем момичета на различна възраст избраха да посветят събота и неделя, като се потрудят за поддържането на българския женски манастир. Живеем в смутни времена, в които сякаш е модерно да си невярващ. Гледаме повърхностно на всичко, трупаме предмети, но не сме щастливи. Причината за това е, че просто сме се отдалечили от Бога, от Създателя.

Материалното благополучие ни дава измамната увереност за сигурност, която е изтикала вярата в ъгъла на ежедневието ни. Истински важните неща сме оставили на заден план, някой друг да се погрижи. Даже сме свикнали да очакваме за всичко да се погрижи някой друг… дори за здравето ни – физическо и духовно. Без вярата обаче не можем. За нея трябва да се грижим и не на някого другиго да чакаме. Вярата е нашата крепост, тя ни пази и не държавата и управляващите трябва да я крепят, а всеки един от нас, хората. Тя ни прави по-добри хора и въздига човешкото у нас, тя е наша отговорност. Грижата за църковните храмове и поддръжката на манастирите е добър начин да направим това. Всички момичета, работили през тези два дни в манастира в Мерданя, единодушно разказват, че въпреки физическата умора от свършената нелека работа, чувстват една хармония, смиреност и спокойствие на ума. Сред тях отново беше и 12-годишната Симона Георгиева от село Неофит Рилски, която вече за втори път посещава манастира и сама изяви желание да се включи. Освен доброволческата група, която работи в полза на манастира през двата дни, в неделния ден имаше сватба – щастлив момент за една влюбена двойка от община Ветрино. Кристина и Стоян, които живеят и работят в село Неофит Рилски, избраха да сключат свещен брачен съюз точно в Мерданския манастир. Те са поредната млада двойка сред много други, които избират да живеят и да работят в нашата община, тук да свият гнездо и да отглеждат своите деца. Щастливото събитие за новото семейство Вучкови направи неделята по-светла и празнична. Работливите момичета отметнаха сериозно количество работа и манастирът изглежда все по-приятно и красиво място. Два дни работа за един дом на вярата, но пък колко удовлетворение и положителен заряд.

От няколко месеца наблюдаваме опити за вгорчаване на манастирското спокойствие чрез заплахи от недоброжелатели. По такова поведение хората могат добре да преценят кой е по-близо до Бога. Нека обитателите на манастира бъдат спокойни, защото могат да разчитат на нашата подкрепа. 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД