Да започнеш годината „на чисто“

През изминалата събота и неделя първата доброволческа акция за 2024 г. събра над 40 доброволци от София, Нова Загора, Стара Загора, Ямбол, Варна, Хисаря, Карнобат, Провадия, Габрово, Нови пазар, Русе, Обзор и Силистра.

Всеки ден хората се оплакват как нямат шанс в България, как навсякъде цари разруха и нищо хубаво не се случва. Мнозина се чудят къде да заведат децата си, така че те да видят добри примери, които да им послужат като модел за подражание. Други пък работят в компании, в които не се чувстват на място, и отвътре нещо им подсказва, че през свободното си време искат нещо повече от поредното кафе, дискотека или разходка из града, които не водят до нищо друго освен до допълнителни разходи. 

Радостната новина е, че решение за всичко това наистина има и то е под формата на доброволческите лагери в община Ветрино. Подобни инициативи привличат истински добрите хора, които са търсещи и могат да дадат от себе си, за да има усилието им смисъл и да не бъде опорочено и „хвърлено на вятъра“.

През изминалата събота и неделя първата доброволческа акция за 2024 г. събра над 40 доброволци от София, Нова Загора, Стара Загора, Ямбол, Варна, Хисаря, Карнобат, Провадия, Габрово, Нови пазар, Русе, Обзор и Силистра. В инициативата като доброволци се включиха и председателката на ПП „Величие“ Албена Пекова, както и общинските съветнички в ОбС – Ветрино, Кремена Колева и Петя Гамбезова, която дойде с двете си дъщери. Почистването на пътя започна в 10 ч. в съботния ден с начало Неолитното селище в Неофит Рилски и продължи през цялото село към разклона за Девня и Ветрино. Дружината със смях и бързо темпо достигна до кръстовището с вече напълнени 20 чувала отпадъци, събрани от банкета и парковите пространства. Камион с огромни „бигбег“ чували обикаляше сред участниците, за да вземе боклука от малките чували, което позволи да се спести използването на стандартните черни чували за кофа, които много лесно се късат и се превръщат в допълнителен отпадък. С достигане до кръстовището групата пое по пътя за Ветрино, където в продължение на 8 километра се събраха безброй автомобилни и тракторни гуми, мебели, стъкла, фасове, мокри кърпи, стъклени, метални и пластмасови бутилки. Палитрата от боклуци, захвърлени от „хора“ през прозорците на превозните им средства, определено е пъстра. Мотивираните ни доброволци бяха удостоени с вкусен топъл обяд по време на почивката и продължиха следобеда, като получиха прекрасна и неочаквана изненада. Шофьор на камион спря и връчи по 20 лв. на някои от момчетата, за да им благодари, че почистват българските пътища. Това изненадващо дарение ще отиде за възстановяване на църквата в Средно село. Вечерята протече весело, със скара – вкусна награда за извървелите километри и работили неуморно през целия ден доброволци. Усмивките и щастливите им лица излъчваха задоволство от чудесния резултат на акцията по почистване. Тъй като доброволците вече се познават, продължиха вечерта с посещение на седмичния анализ в залата за пиршества, където лекторът Пламен Кънчев разгледа успехите на общността около община Ветрино за 2023 г. След това ентусиастите се разделиха на няколко групи, за да гледат филм в залата или да посетят лагерния огън на юртовия лагер „Наедно“.

На следващата сутрин, след здравословната закуска, останалите и за неделя доброволци продължиха със завършването на участъка до табелата на с. Ветрино. По време на акцията се зароди интересна идея – да се направят снимки на цялата група на пътя, като това за малко забави трафика на преминаващите автомобили, но позволи на шофьорите да видят какво всъщност събират доброволците и им послужи за урок да не замърсяват.

Финалът на акцията бе съпроводен от празнична почерпка в „Ханът“ по повод Ивановден и туристическа обиколка в Неофит Рилски за желаещите. След такова зареждащо удовлетворение от свършената работа участниците потеглиха към своите родни места с новия брой на вестник „Красиво Ветрино“ и очакване за следващата голяма доброволческа акция!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД