Хора и човеци

Хора – много. Човеци – малко… У хората дремят човеци, но трябва да изгорят в труд и усилие за промяна. Да отворят сърце и очи, да следват път и пример към доброто и светлината.

Има човеци, които, където и да минат, оставят след себе си светлина и добро, но има и хора, които оставят след себе си тъмнина и боклуци – в преносен и буквален смисъл. Едните рушат, другите създават. Едните са просто хора, другите – човеци.

В община Ветрино определено живеят повече от първия тип. Те няма да подминат хартийка, хвърлена на земята от някой друг. Те се дразнят от обраслите тротоари или от непочистеното корито на реката. Никой не ги кара насила да чистят или да посадят цвете в парка. Охотно се събират всяка събота и неделя, за да почистят улицата и от пътечка да я превърнат в булевард. Така направиха и в края на последните две седмици, когато само за няколко дни „разшириха“ над 5 улици. Обществени улици, не нечия лична собственост. Улици, по които всички вървят и ги виждат. Улици, които могат да ги изцапат, но могат и да ги радват. След тях екип от озеленители на Исторически парк довършиха работата с подходящи машини, като улиците светнаха в идеално състояние. Такива са доброволците – добротворци. Докато работят, им е весело, леко и вкусно. Те се дразнят, когато някой гази плодовете на труда им, подиграва се с усилията им или се присмива на това, което ги движи и мотивира. Но не спират, а отиват и поправят нещата. Към тях се присъединяват все повече съмишленици, а примерът им е следван и в други населени места. Доброто вика друго добро…

Доброволците са отговорни към себе си и мястото, където живеят, и вярват, че човек е на тази земя, за да гради и да създава. Че всички сме част от нещо по-голямо от нас, което трябва да пазим и да подобряваме. Няма начин да оцеляваме поотделно, защото историята, почитана по тези места, отдавна е доказала, че разделените най-лесно ги завладяват. По тези места вярват, че заедно можем повече, а стига да поискаме – можем всичко. 

Хора – много. Човеци – малко… У хората дремят човеци, но трябва да изгорят в труд и усилие за промяна. Да отворят сърце и очи, да следват път и пример към доброто и светлината. Да не се щадят, да се раздават. Да дават, за да получат. Точно в този ред. 

По делата им ще ги познаете. Или, както е казано в Библията: „По творението ще познаете Твореца“. 

 
 
 
 
 
Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД