Добротворци в училище

По същото време на 450 километра разстояние, в София, други двама доброволци от Фондация „Въздигане“ – Цветомир Цонев и Ваня Копанкова, гостуваха на третокласниците от 33-то ОУ „Санкт Петербург“ в гр. София.

Исторически парк, освен туристически обект, е и български бизнес, с мисия да запалва любовта към историята у все повече българи. През изминалата седмица възстановчиците Пиер Леонард, Божидар Лалев и Илиян Станчев от Исторически парк гостуваха в часа по история на учениците от профилирана подготовка в 11. клас на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ във Варна. Съвместно с техните учители и по покана на президента на училищния клуб „Интеракт-Галатея“ Ясмина Бизри те успяха да предизвикат истински фурор сред гимназистите. Тези млади и будни младежи със сигурност ще помнят дълго тази среща. „Възстановката на средновековния български воин заедно с неговото бойно снаряжение беше интригуващо описана и показана на публиката, а пресъздадената схватка на финала допринесе за по-силен визуален ефект”, сподели с нас Ясмина.

Получи се един наистина нестандартен и запомнящ се час по история, в който всички присъстващи се докоснаха малко повече до живота на българина по време на Второто българско царство. Вместо да четат урока си, учениците го преживяха и никога няма да го забравят.

По същото време на 450 километра разстояние, в София, други двама доброволци от Фондация „Въздигане“ – Цветомир Цонев и Ваня Копанкова, гостуваха на третокласниците от 33-то ОУ „Санкт Петербург“ в гр. София. Увлекателният начин, по който беше проведен урокът по родолюбие, провокира децата да задават много въпроси и да си представят как са живели нашите прадеди. Очите им грееха и се радваха, когато докосваха със собствените си ръчички предмети, използвани от древните хора – това ги накара да се потопят в миналото, в епохите неолита и халколита; докоснаха се до земеделските сечива на прабългарите, славяните, както и до въоръжението на славяните и безстрашните тракийски воини.

Всичко това се случва в рамките само на седмица. Броят на хората, които събуждат вяра и любов към българското у съвременниците ни, непрекъснато расте – главоломно, всеки ден. Един такъв добър пример са доброволците на Фондация „Въздигане“ и Исторически парк.

Срещата с искрящите и любопитни очи на децата и младежите е магична и всяка минута от това преживяване си струва. Никой не остава безразличен, напротив – сърцето бие някак различно след такава среща. Усещаш се горд и удовлетворен.

Ако и вие искате да се присъедините към нашите добротворци и да участвате в тези благотворителни дейности, сте добре дошли да се включите. Свържете се с нас на info@vazdigane.bg или ipark.bg

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД