събота, 04.05.2024

Издател БЛАЖЕНСТВО ЕООД

ЗОГРАФ на АТОН - българският Йерусалим

През 2022 г. общността в с. Неофит Рилски се включи към българите, които помагат на българските монаси, чрез организирането на редовни доброволческите пътувания в помощ на Зографския манастир на Света гора – единствения останал български манастир там.

Добротворци в училище

Исторически парк, освен туристически обект, е и български бизнес, с мисия да запалва любовта към историята у все повече българи. През изминалата седмица възстановчиците Пиер Леонард, Божидар Лалев и Илиян Станчев от Исторически парк гостуваха в часа по история на учениците от профилирана подготовка в 11. клас на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ във Варна. Съвместно с техните учители и по покана на президента на училищния клуб „Интеракт-Галатея“ Ясмина Бизри те успяха да предизвикат истински фурор сред гимназистите.

Невежество или глупост

Изучаването на историята ни дава удобството да не повтаряме грешките на предците си. Ако на обществото са известни последствията от определени действия, то ще взима правилните решения и ще се движи в неспирен прогрес. Трудно е да се каже с точност невежество или глупост проявяват хората днес, в ерата на информацията, в която поуките от историята са на един клик разстояние. И в двата случая последствията са тъжни, но този път могат и да са пагубни. Лутането между прогреса и провала е наблюдавано безброй пъти назад в историята, като причината винаги е една и съща – не искаме или не можем да се поучим от предците си. 

Привилегията да твориш добро

Запознайте се с Георги Симеонов от Горна Оряховица – човек, който дава повече от мнозина, които имат. Често сравняваме благотворителните жестове по размера им, а би трябвало да ги мерим по това колко костват на даващия. Защото старицата, отделила сто лева от пенсията си, дава многократно повече от богаташа, дал същата сума. Георги Симеонов отделя много средства и време за благотворителност спрямо възможностите си. Но нека да започнем отначало. 

  • ПРЕД.
  • 1.
  • СЛЕД.