ЗОГРАФ на АТОН - българският Йерусалим

Ето защо Атон е нашата Мека, нашият Йерусалим. 

Написах я за вас, които обичате своя род и българско отечество
и обичате да знаете за своя род и език.
Св. Паисий Хилендарски 

Автономната монашеска общност Света гора, по-известна като Атон, е нашият Йерусалим на Балканите – едно от най-святите места за православието. През 2022 г. общността в с. Неофит Рилски се включи към българите, които помагат на българските монаси, чрез организирането на редовни доброволческите пътувания в помощ на Зографския манастир на Света гора – единствения останал български манастир там. Преди години Хилендарският манастир – друго свято българско място, също е бил наш, но е преминал във владение на сръбските монаси. Историята им е преинтересна и се разказва сладкодумно от монасите в Зограф. Значението и важността на този манастир, неговият принос да съществува България са изключителни и непреходни. 

Всички сме учили в училище за Отец Паисий Хилендарски – Светогорския монах, който е написал „История славянобългарска“. Припомняме, че написването й се счита за началото на Българското възраждане, което е събудило и извисило българския дух и е довело до Освобождението ни и възстановяването на българската държавност. Без да припомним какво е националната идея за Паисий и основата на българската държавност – език, род, вяра, отечество – ние няма как да осъзнаем ролята, която са изиграли Зографският и Хилендарският манастир за възкръсването на българската държава от пепелищата на робството. 

Това е причината за втора поредна година да организираме групи от харизани (така се наричат доброволците в Атон), които да помагат на монасите с труда си. Интересен факт е, че от двадесет манастира, разположени на територията на автономната монашеска общност Света гора, тази практика е наложена само в българския и сръбския манастир. Всички останали манастири ползват наемни работници, които да вършат физическата работа. В резултат на общностите от харизани, които с годините се увеличават, 2020 г. създава много трудности на останалите 18 манастира, тъй като поради обявената пандемия работниците са блокирани и имат трудности с пътуванията си. Основният начин да се стигне до манастирите е с ферибот – при едно такова пътуване през 2020 г. монаси от гръцките манастири, минавайки покрай маслиновите гори на Зографския манастир, попитали други монаси на ферибота как успяват да поддържат така добре градините си в тези трудни времена. Отговорили им, че всяка седмица от България идват работници, които им помагат, като даряват труда си. Гръцките монаси ги поздравили за далновидното решение да организират работата по този начин и дори им подметнали, ако имат повече харизани, да изпратят и на тях да помогнат. Традицията с харизаните в Света гора е доказателство, че българският дух е жив и както нашите предци по време на турското робство доброволно са дарявали пари, труд и кой каквото може, за да се строят църкви, училища и читалища – стълбове на държавността, които са ни запазили пет века, така и днес все още има много българи, които са готови да се откажат от пари, почивки, за да вложат усилия в това богоугодно дело. Интересна е историята на Бисер, който от десетина години идва да помага. Професията му позволява десет месеца в годината да идва за по седмица, като с времето е успял да организира доста други харизани, които да идват с него. 

Нашите ежеседмични доброволствания през изминалата година се превърнаха в традиция, която вдъхнови повече от 60 души, а планът за тази година е доброволците да достигнат до 220. Всички, които прегръщат идеята и приемат за свой дълг да дойдат и да допринесат за развитието на това свято за България място, очакваме да се обадят на един от организаторите на групите – Румен Янков (0898 582 074). Заедно можем да върнем блясъка на българския манастир, който отново да бъде фар на вярата и българщината. Пътуването има и огромен духовен заряд – ежедневни беседи с монасите, служби, литургии и бдения, както и еднодневна екскурзия до други манастири в Света гора. Една доброволческа смяна в Атон е уникално лично преживяване – духовно пътуване към себе си, пречистване и извисяване, което ще запомните за цял живот и ще искате да имате отново и отново. 

Доброволческите ни мисии в българския манастир „Зограф“ на Атон съхраняват човешкото и въздигат духа на всеки. Нашата общност в Неофит Рилски и Ветрино работи за същото – възпитава хората в общочовешки и християнски добродетели. Ето защо Атон е нашата Мека, нашият Йерусалим. 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД