ЧЕРНО МОРЕ НИ РАЗКАЗВА ПРИКАЗКИ

Исторически парк е мястото, където е заснета част от спектакъла.

„Имало едно време...“ Така започват любимите приказки. Магически думи, които ни връщат назад във времето и ни карат с широко отворени очи и затаили дъх да се потопим в поредната чудна история за царе, красавици, герои, планини, морета, за вълшебната пръчица, за златната рибка, която изпълнява желания, и още, и още... Тези думи ни понасят на крилете на въображението, очаквайки поредното тайнство, наречено приказка.

Морето разказва приказки за моряци, за русалки, за чудни съкровища, изчезнали кораби, светещи перли, мрачни демони. Морето крие своите тайни. Само посветените могат да усетят силата на водата, която пречиства и възражда за ново начало.

На 17 април – Велики понеделник, част от екипа на Исторически парк посетихме премиерата на спектакъла „Приказки за Черно море“ (Tales of the Black Sea) на сцената на Държавната опера – Варна. Уморени от добре свършената работа по време на празниците, решихме да завършим различно този прекрасен празник. Музикалният спектакъл с мултимедия и балет по неповторим начин вплита в себе си легенди и предания, съкровища и мистерии, значението и силата на водата в народните вярвания, магията на българския фолклор. Музиката, танцът, песните те карат да настръхнеш и да се чувстваш свързан с вълните, пясъка, със земята, с огъня, да усетиш силата на водата, вярата и надеждата на нашите предци. Припомнихме си световноизвестни истории – за Ноевия ковчег, легендата за Одисей, Варненския некропол, за Орфей и Евридика, тракийските съкровища на България, нестинарството. Преданията са вплетени в действието чрез различни изкуства. 

Авторска музика и либрето, хореография, ползваща похватите на танцовия театър, и впечатляваща мултимедия с включени актьорски етюди и специално заснети кадри са използваните методи за постигане на цялостно въздействие върху сетивата.

След час и половина приказката свърши и ние бавно се завърнахме в настоящето. Не ни се тръгваше, имахме усещането, че самите ние сме пели и танцували като главни герои. Освен възхищението пред таланта на артистите у нас се прокрадваше и чувство на гордост, защото сме част от това приказно съвършенство.

Исторически парк е мястото, където е заснета част от спектакъла. Горди сме, че подкрепихме този изцяло български проект на действащи талантливи хора.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД