Предизвикателството да надмогнеш себе си

„Неофит Рилски маратон“ се превръща в едно от най-чаканите събития на есен 2023 г.

„Неофит Рилски маратон“ не е просто състезание, то е история и приключение, което предоставя на бегачите уникална възможност да изпитат древната легенда за Фидипид и да преодолеят предизвикателството на черните пътища. Този маратон съчетава природата и историята на България, предоставяйки на участниците незабравимо изживяване. 

„Неофит Рилски маратон“ се превръща в едно от най-чаканите събития на есен 2023 г. Някои участници ще се състезават за призовите места, за победа, а други – за да надмогнат себе си. Ставаме свидетели и на едно специално отборно участие. Група ентусиасти ще теглят пригодената за целта количка на момче с детска церебрална парализа, за да докажат, че няма неизпълними желания. Ясен пожела да стане маратонец и ще бъде маратонец! 

Много сме горди с факта, че българската легенда в маратона Шабан Мустафа е специален участник на „Неофит Рилски маратон“. Той продължава да ни радва с победите си, като буквално преди дни Шабан Мустафа грабна още един златен медал на шампионата в Калхера, Португалия, и стана абсолютен световен шампион в дистанцията от 32.4 км. За него всеки ден е надбягване – със себе си, с предизвикателствата на живота. Маратонът е първо усилие на ума, а после и на тялото, и обикновено се печели с първото. Ние и без това непрекъснато тичаме и преодоляваме себе си в динамиката на забързаното ежедневие – нека поне да е на въздух, сред красота, да е пълно с положителни емоции, награди и общуване със себеподобни и осъзнати българи – само така тичането е не просто за здраво тяло, но и за здрав дух, както е известно още от древността. 

В България почти всеки голям град провежда маратон и това е събитие, което затваря цели булеварди и големи пътни артерии, като превръща града в гигантска спортна арена и въздухът става поне малко по-чист. В града човекът е обречен на обездвижване и стрес, а маратонът дава възможност да спортуват много хора наведнъж и заедно. Ето защо бягането придобива все по-голяма популярност – това е най-лесното, което човек може да прави. Не е нужно да бъде обучаван, нито изисква специална екипировка. За здравия човек тичането не е трудно – за обездвижения градския човек то е наложително и необходимо. 

Неслучайно кралицата на всички спортове е леката атлетика, а маратонското бягане е една от най-атрактивните дисциплини. 

Програма на събитието:

22.09.2023г. от 13:00ч. до 18:00 ч. регистрация и раздаване на стартови пакети в центъра на село Неофит Рилски, срещу каменната спирка.

23.09.2023г. Фестивална зона, Исторически парк

6:30ч. до 7:30 ч. регистрация и късно раздаване на стартови пакети

8:00ч.  старт на 42-километрова дистанция

8:30ч.  старт на 25-километрова дистанция

9:00ч. старт на 13-километрова дистанция

9:20ч. детско бягане 700 м – младите бегачи имат възможността да се включат в маратонската атмосфера

15:00ч. награждаване на призьорите, томбола с предметни награди за всички участници, закриване на спортното събитие

С това приключва едно, но започват няколко други вълнуващи приключения…
Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД