Как книгите ни помагат да създадем нова реалност за живота си?

Истината е, че човешкото развитие е пряко свързано с действието и активното практикуване на познанието – за да се превърнат те в опит и способности.

В днешно време разполагаме с огромно количество информация, която ни връхлита под най-различни форми. Социалните мрежи са изпълнени с пикантно съдържание, което бързо грабва нашето внимание. Създаването на видеосъдържание е изключително лесно, поради което можем да открием тонове информация в интернет пространството на почти всякаква тематика. От друга страна, значително по-улеснената и по-евтина възможност за отпечатване на книги в сравнение с възможностите отпреди няколко столетия – прави писането на книги много по-популярна и широко разпространена дейност. Вследствие на това през последните години книгоиздаването постепенно достига до повече от милион книги годишно, правейки изключително трудно разпознаването и намирането на качествена литература. Въпреки това в своята същност книгите са инструмент, чрез който ние можем да опознаем заобикалящия ни свят в много по-голяма дълбочина и по този начин да приложим усвоените знания, за да успеем да достигнем до жадуваната житейска реалност.

Многобройните източници на информация в днешно време карат хората да си мислят, че четенето на книги е остарял метод, който вече не е актуален и потенциално може да бъде напълно заменен със структурирано съдържание в подбрани видеоклипове, които да достъпим онлайн по всяко време, когато ни потрябват. През последните десетилетия постепенно стана по-важно да знаем какво и как да питаме, за да можем да формулираме въпроса си по начин, по който бързо и лесно да намерим отговор в интернет търсачките. А през изминалата година това беше улеснено още повече от навлизането на текстово базиран изкуствен интелект, който успява да вникне много по-лесно в същността на зададените въпроси и да проследява контекста на разговора, който се води – давайки много бързи, ясни и точни отговори и разяснения по отношение на търсената информация.

Наличието на всички тези обстоятелства в съчетание с океана от налично съдържание и липсата на достатъчно примери за хора, които ефективно да прилагат информацията от книгите, създава един естествен сблъсък между желанието на хората да изградят живота на мечтите си и способността им да намерят, извлекат и приложат нужната за тази цел информация.

В древността знанието и мъдростта са били високо ценени поради съвкупността от различни фактори като: липсата на достъп до знания и образование; високата цена за изработка на книги и/или препис на информацията; както и малцината хора, които са имали нужното време и средства, за да се занимават с научни и философски дейности – за да описват своите знания за поколенията след тях.

Понастоящем е изключително трудно да бъдат подбрани книги, които да съдържат истинска, автентична информация, която да не бъде непохватен преразказ на оригинален автор, който действително практикува съответната материя. От друга страна, улеснената достъпност до книги дава възможност на множество хора да се образоват, което обаче не предполага наличието на желание от тяхна страна да вникнат и приложат на практика съдържащата се информация. Това демотивира хората, които не четат, тъй като виждайки множеството четящи личности, които продължават да изпитват житейски трудности – започват да си мислят, че причината е в самата материя, която книгите споделят. В същото време улесненият достъп до аудио-визуална информация създава допълнителна илюзия за наличието на адекватен потенциал за усвояване на знания, които биха могли да бъдат придобити, без да се губи време в четенето на книги.

Истината е, че човешкото развитие е пряко свързано с действието и активното практикуване на познанието – за да се превърнат те в опит и способности. От друга страна, сетивата и възприятията ни помагат да достъпим до определена материя, но мисълта е това, което ни помага да я развием и структурираме – за да бъдем способни да я прилагаме на практика в своето ежедневие. Развитието на нашите мисли е възможно най-вече при четенето, тъй като то ни дава способността да разсъждаваме върху информацията и да я възприемаме индиректно, чрез трансформацията на думите в съзнанието ни – представяйки си постъпващия поток от информация в нашето въображение и по този начин достигайки до неизследвани територии извън нашия собствен житейски опит и спомени.

При гледането или слушането ние нямаме време и възможност да разсъждаваме върху информацията и тя бива директно отпечатана върху нашето съзнание, без възможността да бъде преработена или да разсъждаваме върху нея. Самият процес на четене отнема значително повече време, отколкото е способността ни да възприемаме информацията, поради което той дава нужното време на мисълта ни да се носи свободно във виртуалното пространство на проектирания в нашето съзнание измислен свят. Популярният израз, че „книгите са прозорец към света“, изхожда именно от способността ни да разширяваме своите възгледи за заобикалящия ни свят чрез четенето.

Разбира се, стойността на това, което четем, има огромно значение, тъй като подобно на земята – нашият ум е плодороден и безграничен, създавайки разнообразие от мисли и идеи, свързани с посоката, в която бива впрегнат. Липсата на възможност да разсъждаваме и потенциалът за автоматизирано съществуване – вследствие способността ни да копираме и възприемаме информацията директно, чрез визуално-слуховите ни рецептори, и благодарение на възможността ни за имитация на действия без тяхното пълно разбиране – могат да се превърнат в огромна пречка за нашето израстване и постигането на щастие и успех в живота ни.

Ето защо правилните и добре подбрани книги биха могли да открият пред нас нова реалност, която прилагането на новопридобитите знания и размисли би могло да осъществи. За да отсеем работещите книги, е нужно да потърсим тези от тях, в които се споделят опитът и мъдростта на авторите, които в действителност са преминали през житейски трудности, довели ги до успех и благополучие. За съжаление, една голяма част от книгите, които се предлагат на пазара, са създадени най-вече за да подсигурят възможността на авторите да реализират допълнителни приходи, а не защото съдържат в себе си оригинални идеи и произлизат пряко от успешно приложения от тях практически опит.

Книгите от издателството на „Тогедър Академи“ са специално подбрани, за да предоставят на читателя непосредствен достъп до автентично познание, свързано с финансите, икономиката, личностното развитие и други актуални сфери от живота. Способността да се достигне до същината на дадена материя ни предоставя потенциала да боравим свободно с нея в заобикалящия ни свят. По този начин имаме възможност да съградим самостоятелно своето бъдеще, като приложим наученото и формираме мисловни процеси, чрез които ще сме способни да правим адекватни избори по отношение на житейските обстоятелства, пред които сме изправени.

Всъщност от ключово значение за успешното прилагане на дадена материя е именно възможността да направим адекватен избор в съответния момент, което изисква от наша страна предварителното наличие на подходящи мисловни модели. Ето защо книгите и способността им да съграждат нашите мисли и да създават свят извън този, който сетивата ни са способни да възприемат, играят основна роля в този процес. Затвърждаването на определени мисли и разбирания се постига само с практическото им използване в ежедневието и прилагането им в живота ни. Понякога става дума за изключително прости нови навици, които бихме могли да внедрим лесно, а друг път се изисква поетапното включване на отделни елементи от материята, за да се даде възможност на съзнанието ни да се адаптира и настрои адекватно по отношение на новия поглед, който изграждаме за живота и света.

Най-хубавото е, че има хиляди свидетелства на хора, които успешно са подобрили живота си благодарение на прилагането на информацията, която предоставят книги като: „Най-богатият човек във Вавилон“; „Ще се срещнем на върха“; „Направи милиони сега“; „Парите или живота“; „Всичко наготово“; „Мисли и забогатявай“; „Зеленият крал“; „Заблудата на предприемача“; „От неудачник към преуспяващ търговец“; „Практика на мениджмънта“ и още много други, предлагани от издателството на „Тогедър Академи“. Въпрос на избор и малки стъпки в правилната посока е възможността на всеки човек да сътвори различен свят за себе си – живот, изпълнен с щастие и потенциал за постигане на най-съкровените си мечти и желания. В същото време наличието на хора и общност, които действат в същата посока, е допълнително предимство, тъй като това способства възможността за споделяне и подкрепа по изключителния път, който книгите отварят за всеки един от нас.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД