Въздух за предприемачите в община Ветрино

Строят, в който живеем, се основава на пазарна икономика и не можем да разчитаме, че някой управляващ може да я създаде.

Всеки ден сме свидетели на коментари в медиите и социалните мрежи, в които става ясно желанието за управление, което да подобри живота ни. Посоката, към която са се насочили хората, обаче е грешна, защото не можем да имаме добро управление, ако нямаме добра икономика. Строят, в който живеем, се основава на пазарна икономика и не можем да разчитаме, че някой управляващ може да я създаде. Истината е, че това могат да направят само предприемачите, а ролята на държавата и общините е да създават по-добри условия, за да се появят такива хора и същевременно да ги подпомагат. За наше съжаление именно това не се получава в нашата държава и е време да го променим. С нас се свързаха представители на партия „Величие“ и ни споделиха идеята си да направят организация на предприемачите в община Ветрино. Искат да се свържат с всички хора в общината, които се занимават с бизнес, и да ги обединят в асоциация. Така ще се знае точно какви дейности се извършват от тях и когато се запознаят, ще е хубаво на първо място да използват своите услуги, защото по този начин ще се създава повече работа на хората в общината, средствата ще остават тук и бизнесите ще се развиват по-бързо. За да се случи това, е нужно някой да свърши работата по организацията за обединението на местните бизнеси и за наша радост партия „Величие“ се е заела с тази роля. 

Следващата стъпка, която ще предприемат, е да предложат на Общинския съвет и кмета при обществени поръчки, независимо от фирмата, която ги спечели, да се изисква от нея да наема местни подизпълнители, за да може отново средствата да захранват местната икономика. 

Общината печели програми, с които подобрява безспорно околната среда, но ефектът ще е двоен, ако се наемат местни предприемачи, които могат да свършат работата. Естествено, те трябва да бъдат конкурентни като цена и качество, но това лесно може да се установи. И ако има няколко милиона за поръчки годишно, поне половината може да останат в общината, ако спечелилата фирма наеме местни фирми за свои подизпълнители. Това си има и икономически смисъл. Ако примерно дойде фирма, която има камиони в Симитли, то тя ще е далече от базата си, ще плаща командировъчни на своите шофьори и цената ще излезе по-скъпа. Ако се наемат местни предприемачи в тази област, то тогава и цената ще е по-евтина и ще може да се потърси подизпълнителя да коригира бързо нещо, ако се наложи. Пример с това е фирмата, която прави ВиК цикъла в село Невша. Наложи се да се чака много време, за да може да се коригира аварията, а това предизвика недоволство и създаде неудобство на населението. Ако има местен подизпълнител, тогава той може да реагира на момента и подобни аварии да бъдат бързо отстранявани. В днешната икономика се убедихме, че е важно и държавата, и общините да развиват автономност. И пандемията, и войната ни показаха, че в дадени моменти се налага да разчитаме на себе си и ако нямаме нужните кадри, то дори може да загинем в критични ситуации. За да може една община да съществува отлично, е нужно максимално широк спектър от дейности да се развиват в нея. Така, първо, се осигурява потенциална възможност на децата да учат и да се развиват в области, които са им любими, и тогава няма да има изтичане на хора в посока големите градове. Защо един човек да напуска прекрасното си населено място, ако има възможност да развие там своя потенциал? Второ, дава се възможност за кръгова финансова икономика в общината, която да увеличава перспективите и стандарта на живот на всеки жител, и трето, всичко ще става по-бързо, по-добре и ще има на кого да се търси отговорност. 

Тази добра идея на партия „Величие“ не остана без последици. Веднага злонамерени хора разпространиха новината, че лично Ивелин Михайлов търси начин да обложи с по-големи данъци хората, които са в леко сивия сектор на икономиката, и ако някой се присъедини към асоциацията на бизнеса в община Ветрино, той ще бъде подгонен от НАП, икономическа полиция и местните общински органи. Много е лошо, че благодарение на такива хора цяла България не може да направи и една крачка напред. Няма как да помогнеш на някого, който не иска да му бъде помогнато. Лошото е, че в някои случаи хората вярват на подобни слухове и не проявяват активност в инициативи, които носят само ползи за тях и общността. Така тръгва лошо име на добри идеи и дейни хора се отказват да правят каквото и да е, защото се чувстват обидени. За наша радост хората от партия „Величие“ са друг тип. Те не се влияят от насрещния вятър, а напротив, той още повече ги въодушевява да свършат работата докрай. Имаме тяхното уверение, че ще обединят предприемачите, които наистина искат да работят, и този списък ще бъде даден на общинската администрация и кмета с молба да се дава на всяка фирма, която взима държавни или общински поръчки на територията на община Ветрино.

Сигурни сме, че ще има хора като псевдолибералите в България, които ще видят в този акт крайно родолюбие и ще кажат, че така се нарушава пазарната икономика. На тях ще им дадем пример със случилото се в страната, която те безумно подкрепят, а именно САЩ. През 1929 г. в тази страна настъпва Голямата депресия и вярата, че икономиката сама ще се оправи, се оказва напразна. Настава голяма безработица и огромен икономически срив. Година след година става по все по-зле и в един момент се налага промяна на плана. Тогава се появява икономистът Джон Мейнард Кейнс, който предлага държавата да се намеси с инфраструктурни проекти, които да раздвижат икономиката. В тогавашната безизходица властите започват да прилагат програмата на Кейнс и тя дава ефект. Друг пример за успеха на тази практика е следвоенна Германия. Икономиката е разрушена, марката се обезценява от невиждана инфлация и хората са купували хляб, плащайки с една количка пари. Тогава започват да работят по този модел и постигат грандиозни успехи в промишлеността и производството. Доказано е, че няма универсална икономическа теория, която да е приложима във всички ситуации, но в критични, като днешната, 100% ще помогне и това е причината да се изискват такива мерки. 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД