Икона на св. Петка Българска за храма в Средно село ще бъде изографисана от атонски монаси 

Тя ще бъде изложена в православната църква „Св. Петка“ в с. Средно село веднага щом храмът бъде възстановен в архитектурния стил на Второто българско царство.

Нова икона на св. Петка Българска ще бъда изработена от монаси в Атон. Тя ще бъде изложена в православната църква „Св. Петка“ в с. Средно село веднага щом храмът бъде възстановен в архитектурния стил на Второто българско царство. Към момента стотици българи от цялата страна са пратили средства на дарителската сметка на Фондация „Въздигане“, а нови постъпления има почти всеки ден. Десетки са и желаещите да помогнат на терен като доброволци във възстановителния процес, който най-вероятно предстои да започне през февруари следващата година.

Света Петка Българска е най-популярната светица по време на Второто българско царство и първите векове след него. Посветени са й десетки храмове и манастири из цяла България и части в Северна Македония, Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна и Русия. Икони на св. Петка Търновска присъстват в българските църкви още от XIII в. Мощите й са съхранявани в различни балкански държави. Тя е тачена като главна закрилница на българския народ и държава, покровителка на градовете Търново, Габрово, Троян и на Молдова. Църковният празник в нейна чест се отбелязва на 14 октомври. 

Светицата е родена във византийския град Епиват край Мраморно море в заможно и уважавано семейство. Според житието й Параскева, още 10-годишна, чува в храм Иисус Христос да казва: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва!“ и решава да се посвети на вярата. Тя сменя дрехите си с просешки и често раздава свое имущество на бедните.

Можете да се включите и вие, като дарите посилна за вас сума за храма в Средно село по сметка:

Титуляр: ФОНДАЦИЯ ВЪЗДИГАНЕ

Банка: Банка ДСК

IBAN: BG91STSA93000022207475

BIC: STSABGSF

Основание: Църква Средно село

За повече информация посетете Фондация Въздигане

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД