Победна 2023 г. за Българската школа за старинни войнски изкуства „Величие“

Защото воините не просто се раждат. Те се възпитават, обучават и зареждат с дух и вяра. Веднъж и завинаги.

От зората на Исторически парк Българската школа за старинни войнски изкуства „Величие“ е туптящото сърце на културно-историческия комплекс и неговото лице пред България и света. През годините и най-вече през 2023 г. школата успя да се превърне в явление – непознато досега в света на родната историческа реконструкция, културния туризъм и историческите войнски изкуства. През тази изключително бурна откъм събития година нямаше сцена, бойно поле или връх в полето на нашата дейност, които да не бяха покорени от воините ни.  

Школа „Величие“ посрещна безброй туристи и гости в своя дом – Исторически парк, като участва в провеждането на: 2 исторически фестивала; 1 състезание с хищни птици; 5 тиймбилдинг събития; 4 исторически спектакъла; 9 състезания; 20 средновековни войнски демонстрации; 27 ритуала за гости, 19 турнира, безброй стрелби с лък и срещи с посетители, у които запали искрата на българския дух. 

Едновременно с това, колкото и да беше трудно, дори непосилно, воините на школата участваха в 14 значими исторически фестивала в страната и чужбина (Полша, Словакия, Русия, Румъния и Сърбия). 

В рамките на същата година те премериха силите си в 6 турнира по стрелба с исторически лък (България и Словакия), в които спечелиха завидните 15 златни, 9 сребърни и 9 бронзови отличия. 

Неуморни в битките, кръстосаха мечове и в десет турнира по исторически средновековен бой – НМВ, реконструкторски бой – tap fight, и средновековна европейска фехтовка – HEMA (България, Сърбия и Молдова), където извоюваха безпрецедентните 18 златни, 11 сребърни и 3 бронзови отличия. 

В проведените 2 състезания с хищни птици – един наистина уникален формат (Асеновград и Исторически парк), школата и нейните питомци соколът Секира и кучето Сива завоюваха общо 5 златни, 1 сребърен медал и 2 купи.

Числата са показателни, но те съвсем не са най-същественото. През 2023 г. бойците на Школа „Величие“ доказаха, че са не просто добри, а са най-добрите във всяка една бойна дисциплина, че могат да са едновременно неподражаеми исторически реконструктори, непобедими бойци с меч, точни стрелци с лък, талантливи актьори и неуморни аниматори, но най-вече несломими воини. Защото воините не просто се раждат. Те се възпитават, обучават и зареждат с дух и вяра. Веднъж и завинаги.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД