БНР–Варна отрази битката на „Човек, природа, живот“ срещу вятърните турбини във Ветрино и Вълчи дол

На териториите на община Ветрино и Вълчи дол инвеститорите искат да поставят турбини с височина 270 метра и с мощност от 8 МW, което е изцяло в интерес на инвеститора и в ущърб на жителите на общината.

Битката на екосдружение „Човек, природа, живот“ срещу изграждането на опасни за здравето и природата вятърни турбини на територията на община Вълчи дол попадна в ефира на БНР – Варна. Това се случи, след като от сдружението изпратиха прессъобщение до медията, в което информираха за решението на Общинския съвет във Вълчи дол при инсталирането на всички ветрогенератори на територията на общината да се спазва правилото „10х“. В интервю пред радиото председателят на екосдружението Красимира Катинчарова разясни, че въпросното правило „10х“ е въведено със закон във Великобритания още през 2010-а, в Полша – през 2016-а, то се прилага и в провинция Бавария, която е предимно земеделски район. Тези европейски практики при изграждането на вятърни турбини са в съзвучие с последните достижения на науката и отчитат вредните въздействия на турбините върху човешкото здраве, живите организми и природата. Според правилото „10х“ минималното разстояние между турбината и последното жилище на населеното място е поне 10 пъти височината на перката. Международните строителни и научни изследвания подкрепят гледната точка, че разстоянията не могат да бъдат по-малки от 1,5 км, и то при височина на турбините от 150 метра. На териториите на община Ветрино и Вълчи дол инвеститорите искат да поставят турбини с височина 270 метра и с мощност от 8 МW, което е изцяло в интерес на инвеститора и в ущърб на жителите на общината.


Катинчарова уточни, че българският закон е поставил минимално отстояние от 500 метра между вятърните турбини и жилищата, но не посочва горна граница. Това означава, че местните органи имат правото и могат да защитят здравето и безопасността на своите жители, като определят това отстояние, съобразявайки се с всички останали законови норми и с инвестиционните предложения.


Тя заяви още, че в България не се отчитат достиженията на науката и по този начин здравето на хората и природата остават незащитени. От ефира на радиото председателката на екосдружението зададе въпроса защо съществуващите рискове за човешкото здраве и екосистемата отсъстват от официалните страници на отговорните институции, които работят изцяло в интерес на инвеститорите и индустрията. По медиите се шуми за правителствени решения и законодателни промени, които изцяло улесняват инвеститорите в ущърб на данъкоплатците, които засега няма кой да защити. 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД