Работещи инвестиции, носещи регулярна и ефективна месечна доходност

На инвестицията би трябвало да се гледа като на машина, произвеждаща капитал.

Във времена на икономическа несигурност и постоянно оскъпяване на разходите за живот става все по-необходимо намирането на решение, което да предостави възможност за получаване на адекватен ежемесечен паричен поток за обикновения човек. Търсенето на подобен продукт в стандартната финансова система е обречено на провал поради причината, че моделът на работа на инвестициите при познатите и вече съществуващи финансови инструменти е свързан със сложна система на управление, която, освен че консумира сериозна част от произвеждания резултат, е необходимо да задоволи и потребностите от луксозен и скъпоструващ начин на живот за хората, които я управляват. Това е причината да осигурим и организираме работещо решение, което да подпомогне всеки човек да получи достъп до действителна и добра възвръщаемост от порядъка на 12% годишно.

Единственият начин да се подсигури адекватно решение в тази посока е намирането на ефективен модел на кооперирането на хората с бизнеса. 

В стандартната система банките, фондовете, финансовият пазар и всички останали финансови структури играят ролята на посредник, усвояващ огромна част от резултата.

Един от проблемите за ниската ефективност в стандартната система е, че собствениците на големите компании не участват в самите процеси. За да се подсигури възможността да бъдат реализирани търсените резултати, е необходимо да бъде организирана сложна и скъпа система от хора, които да участват и контролират съответните дейности. Вижда се, че свръхбогатите не желаят да се натоварват, а искат да могат да почиват, да имат яхти и лични самолети, да обикалят по света и да говорят безсмислици с други хора от хайлайфа. Всичко това консумира значителен ресурс, като още по-големи средства отиват за управление и менажиране на огромните структури, движещи техните бизнес начинания. По този начин се намалява ефективността на произвеждания резултат, като по-голямата част от печалбите остава за хората, които организират процеса, а не се разпределя адекватно между различните страни, участващи в цялостната система.

Най-добрите и признати икономисти и предприемачи в световен план като Питър Дракър и Хенри Форд споделят, че единственият начин да бъде подсигурена устойчива стабилност и висока производителност е именно намирането на равноправен модел на разпределение на печалбите между инвеститорите, работниците и потребителите.

На инвестицията би трябвало да се гледа като на машина, произвеждаща капитал, която, ако е правилно организирана и оптимизирана, може да генерира значително по-голям финансов ефект за всички нейни звена. Например при селското стопанство – добре организираната система на производство може да доведе до добиви от порядъка на 1200 кг жито на декар, докато липсата на оптимизация води до ниска производителност в диапазона от стотина кг жито на декар. Ето защо в стандартната система парите ни генерират изключително ниска доходност – средно между 0% и 2-3%. Причината е, че самите системи имат огромен брой чиновници с множество нива на контрол, които вземат пари от резултата, като немалка част от него отива и за собствениците, които трябва да поддържат свръхлуксозния си начин на живот. Съвсем разбираем е отговорът на въпроса защо остават незначителни средства за капиталовите участници, наричани най-общо инвеститори.

Когато има по-малко звена, ефективността рязко нараства. Типичен пример е строителството, където хората, които осъществяват дадената дейност, са тези, които имат собствен интерес да бъдат реализирани съответните обекти. Именно поради тази причина те стоят на обектите от сутрин до вечер, 7 дни в седмицата, 52 седмици в годината. Тогава инвеститорът получава значително повече средства като резултат от повишаването на ефективността на труда. Противно на това, повечето хора вярват, че когато доходността е по-висока, тогава инвестицията не е сигурна или просто не може да работи. Това е напълно логично за стандартната общодостъпна система, до която има улеснен и урегулиран достъп, който да канализира и усвои средствата на хората, без да има шанс да предостави насреща някаква адекватна възвръщаемост.

В допълнение, възможността за достигане до печалба при текущата система почти винаги е за сметка на качеството на произвежданите продукти. Всички го наблюдаваме и сме потърпевши при използването на некачествените продукти, които ни се предоставят. Така губят както инвеститорите, така и самите клиенти, като в същото време работниците остават нископлатени, поради невъзможността да се произвеждат истински добри и качествени продукти. И всичко това е за сметка на капиталовите печалби, генерирани от собствениците.

Ето защо ние насочваме своите усилия в това да сме действително полезни за клиентите. Това става, като свързваме отделните звена от тази система в работещи механизми, които да позволят създаването на висококачествени продукти и да спомагат за разпределението на печалбата от тях във всички свързани с тази дейност звена – инвестиращи, работещи и потребяващи.

В големия бизнес, популяризиран от англосаксонския свят, има термин, с който са наричани индивидуалните инвеститори – dumb money, тоест луди или глупави пари. Причината е, че тези, които регулират самите системи, винаги имат контрол. Няма как да спечелиш играта, когато хората, които я организират, имат способността да променят правилата, когато им е необходимо. Във филма „Дилъри на време“ (In Time) се онагледява именно обречеността на хората, затворени в консуматорския модел на съществуване, при който способността да бъде осигурена разумна възможност за натрупване на средства бива елиминирана с едно просто повишение на лихвите и разходите за покриване стандарта на живот на обикновения човек.

Единственият разумен изход от този модел е обединението на хората в общности, насочени към създаване и изграждане на полезност. Когато организацията е насочена към допринасяне, а не към задоволяване на лични и индивидуални интереси, тогава може да се очаква и възвръщаемост, която да удовлетворява по ефективен начин всички звена от веригата. Ето защо е важно организаторите на тези системи да действат единно и в същата посока. Именно това гарантира, че системата е устойчива и е направена по начин, при който резултатите от нейната ефективност ще бъдат разпределени справедливо във всички нейни звена.

Разбира се, всичко това звучи изключително добре, но съществуващият опит на хората по тези въпроси е негативен, тъй като до момента обикновеният човек не е имал досег до подобна система. И тук идва добрият пример на вече реализирания резултат от използването на такъв вид система в лицето на Исторически парк и новоразвиващата се общност в Земята на свободните хора в село Неофит Рилски и община Ветрино.

Хората казват – око да види, ръка да пипне. Възможността да се отиде на място и да се провери е отворена за всеки търсещ. А достъпността до хората, ангажирани с разпространението на информация в тази посока, е толкова непосредствена, че често учудва тези, които са свикнали да взаимодействат със съществуващата стандартна икономическа система, в която организаторите на мащабни инициативи са напълно недостъпни.

Възможността за подсигуряване на значително по-висока възвръщаемост от алтернативите, предлагани на пазара, в съчетание с положителния ефект, който системата, насочена към създаването на полезност, изработва – това е решение, което допринася за подобряване на качеството на живот заедно със значително намаляване на загубите по веригата, като по този начин се повдига производителността на цялата система. Напълно разбираема е реакцията на необразования и наплашен от съществуващата икономическа система човек, която освен недоверие и неразбиране, създава притеснение и съмнение за нещо нередно. Все пак няма друг съществуващ аналог, при който на първо място да бъде поставено общото.

Единственият начин да се преборим със своите страхове е да предприемем действия, да направим скок на вярата, да отидем на място и да поговорим с хората, които осъществяват на практика работещите начинания. Хубавата новина е, че системата, за която става дума, е плод на над 20-годишен труд и усилия, осъществени под формата на множество успешни бизнес дейности и осигурили действителни резултати за десетки хиляди хора през годините. А когато наред с всичко това е предоставена и възможността за подобряване на образованието и развитието на самите хора, се гарантира способността на всеки човек да се научи да разбира и вниква в материята, за да може да прави своите преценки сам за себе си. Няма по-добро доказателство от резултатите, а те са явни и са налице. Въпрос на личен избор и решение е човек да се докосне и да се присъедини. Аз, Пламен Кънчев, и хората, с които работим заедно в тази посока, сме насреща за всеки, който търси и иска да се присъедини към нас.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД