Съветите на специалиста: Защо ни е да имаме финансов план?

Нормално, с повече работа започваме да изкарваме повече пари, но и много често започваме да харчим повече.

Признайте си, мнозина не знаят КАКВО е финансов план и най-вече КАК помага. Често дори когато чуят думите „финансов план“, „планиране на финансите“ или „управление на парите“, се затварят и не слушат, защото в съзнанието им изникват най-различни заблуди. Истината обаче е, че благодарение на изграждането на план и стратегия за финансите можем да постигнем: 

1.Спокойни старини

Една от главните причините да си направим финансов план е сигурността, че ще имаме спокойни старини. Ако се огледаме как живеят повечето пенсионери в нашата страна, ще видим, че не са доволни от финансовото си състояние. За съжаление, положението няма да става по-розово, защото просто пенсионната система не работи. Без да навлизаме в подробности защо не работи, ще дадем пример с това, че при създаването на пенсионната система през 1889 г. от Ото фон Бисмарк, за да се осигури пенсията на един пенсионер, са плащали осигуровки десетима работещи. Съотношение неработещи/работещи – 1:10. В днешно време в България за пенсията на един пенсионер плащат осигуровки само двама работещи. Съотношение неработещи/работещи – 1:2. 

2.Повече време за наистина важните за нас неща

В днешния забързан свят по-голямата част от времето си прекарваме на работа. Стремим се да изкарваме повече пари, за да можем да си позволим по-добър стандарт на живот. В голяма част от случаите обаче повече пари = повече работа = по–малко време за нас и семейството ни. Нормално, с повече работа започваме да изкарваме повече пари, но и много често започваме да харчим повече. И така попадаме в „омагьосаната въртележка“, за която говори и Робърт Кийосаки в бестселъра си „Богат татко, беден татко“. В книгата си той споделя следното: „Бедните и хората от средната класа работят за пари. Богатите карат парите да работят за тях“. За да можем обаче да накараме парите да заработят за нас, ни трябва план как да го постигнем. Точно тук идва изграждането на наш личен финансов план. За да разберете повече по темата, прочетете статията „Защо ни е необходимо да имаме финансов план ?“ в сайта на "Тогедър България".

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД