Гостуване в община Кубрат се превърна в основа за бъдещо сътрудничество

Ние изненадахме приятно учениците, но и те нас със завидните си познания по българска история.

Взаимопомощта е фактор на еволюцията, е смятал руски учен от 19-и век. За благоденствието на една общност също е нужна взаимопомощ, а без сътрудничеството между хората не е минало нито едно велико дело в човешката история. Без да навлизаме в теоретични спорове и словоизлияния, ще ви разкажем историята на петима българи, защитаващи различни каузи, които се събраха в един малък български град с идеята да бъдат полезни на неговите жители.

Елисавета Славова от Исторически парк, Константин Балабанов от школа „Български юнак“, Нурай Юсеинов от „Тогедър България“, Генади Георгиев от Фондация „Въздигане“ и аз, Петър Иванов, от вестник „Красиво Ветрино“ пропътувахме разстоянието до гр. Кубрат, за да представи всеки своята кауза и заедно да дадем на учениците от ОУ „Христо Смирненски“, гр. Кубрат, и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Сеслав, общ. Кубрат, един урок по родолюбие, изнесен като представление със специално ушити за това костюми.

Така с раздаване на комикси със завета на хан Кубрат, инициатива благородна и патриотична, която Фондация „Въздигане“ организира за поредна година, бяха почетени малките жители на община Кубрат. Ние изненадахме приятно учениците, но и те нас със завидните си познания по българска история, че и с песен за героя Левски. Не изпуснахме да си направим снимки, а накрая вместо „довиждане“ на силен глас си казахме: „Заедно можем всичко“!

От училищата трябваше да продължим напред по план, защото имаше още работа за вършене.

Човекът, на чиято покана дължим посещението – местният учител Илиян Друмев, ни събра, за да декламира свои стихотворения, посветени на героите на България. 

И така, изпълнени с чувство за дълг към родината, се отправихме към следващата си цел – специално организираното събитие в сградата на Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Кубрат, на което местните хора очакваха да разберат какво ни е довело в техния град.

Първо бе представена накратко идеята „Красиво Ветрино“. Всеки човек от залата можеше да се сдобие с избран брой от вестника, за да прочете за случващото се в нашата община и да се докосне до труда на екипа, който го издава вече втора година.

След това дойде ред на Елисавета, екскурзовод в Исторически парк, да заведе гостите на виртуална разходка, като в залата се създаде усещането, че ако хората не могат да стигнат до Исторически парк – Исторически парк стига до хората! Гордост за всеки бе да види построеното от неговите сънародници. Присъстващите още на място се зарекоха да посетят комплекса и да вземат още хора със себе си.

След Ели дойде ред на Нурай Юсеинов да говори за създаването на парка и за своята дейност като финансов консултант в „Тогедър България“. Той отговори и на цял куп въпроси, които присъстващите не се стърпяха да му зададат. Оттук се зароди идеята за стартирането на уроци по финанси и предприемачество в Професионалната гимназия в гр. Кубрат. Нурай даде своето съгласие да бъде лектор и да предаде знанията си на будните младежи от града на Лили Иванова.

Дойде ред и на Генади Георгиев от Шумен да изкара на екран в залата паметниците на българските владетели хан Котраг и хан Алцек, издигнати в Русия и Италия, като така разкри нагледно каузата, която Фондация „Въздигане“ успя да прокара по света. А всички искрено се зарадваха да научат от него, че по стечение на обстоятелствата и той като примата на българската естрада е роден в град Кубрат!

Но групата продължи и по-нататък, за да изпълни докрай целите на своя план. Направиха се още няколко срещи с местни жители, които не можаха да дойдат до залата. Отидохме и до съседен град, за да уговорим и следваща наша визита. (Да се готви град Исперих!) След това с песни и с приповдигнато настроение от задружната ни работа се завърнахме в Неофит Рилски. 

Вече и малки, и големи знаем, че ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД