Стотици българи се събраха във Варна срещу поставянето на ветрогенераторите в Черно море

Присъстваха български граждани от различни краища на страната, сдружения, организации и представител на местната власт. Събитието бе отразено и от националните медии.

Отворена среща във Варна срещу изграждането на ветрогенератори в Черно море събра стотици български граждани от различни краища на страната, както и общински съветници от БСП, Възраждане, ИТН, рибари, хотелиери, сдружения, организации от Варна, Балчик, Каварна, Созопол и Шабла, от Ветрино и Вълчи дол. Инициатор на срещата беше народният представител от Варна - Борислав Гуцанов. Това беше среща-дискусия, организирана лично от Б. Гуцанов, а не като партийно събитие.  

Рисковете от поставянето на ветрогенератори бяха представени подробно от председателя на екосдружение “Човек-Природа-Живот” Красимира Катинчарова. От нейното изявление стана ясно, че вятърните турбини не са никак “зелени”, защото тяхното производство, транспорт и експлоатация имат огромен въглероден отпечатък. В допълнение не могат да се рециклират и произвеждат проблемен промишлен отпадък. Те оказват вредно въздействие върху морската  екосистема и нарушават нейното равновесие и биоразнообразието в морето. Кр. Катинчарова изтъкна и факта, че с инсталирането на перки  в морето мястото се превръща от курорт в индустриална зона с всички негативи от това като обезценка на имотите и ягство на туристите.

В много емоционално изказване основателят на „Исторически парк“, Ивелин Михайлов припомни, че местната общност в община Ветрино побеждава лобистките интереси за изграждане на ВЕИ мощности вече трета година и призова да не се вярва на внушенията, че каузата е изгубена. Той предупреди жителите на Варна, че ако в морето срещу брега има ветрогенератори, градът ще западне. “Без риболов - градът умира, без туризъм - Варна загива…”, подчерта той. Същото беше потвърдено и от представителите на хотелиерите и рибарите. По техни думи поставянето на ветрогенератори ще навреди не само на Варна, а на целия регион.

Жителката на гр. Вълчи дол Стоянка Димитрова сподели, че е собственик на имот, разположен на по-малко от 500 метра от мястото, където трябва да се изгради ветрова турбина. Тя започнала проучване, за да намери начин, по който да спре поставянето на ветрогенератора. Димитрова стигнала до извода, че трябва да се направят 10-годишни замервания, за да се установи дали “перките” на определено място са ефективни. Според нея това изискване не е спазено и само това е достатъчно да не се издават разрешения за изграждане на вятърните паркове, заяви тя. 

Инициаторът на дискусията, Борислав Гуцанов коментира, че чрез срещата той не търси политическа изгода за коалицията, която представлява, а начин за опазването на морето и поминъка на стотици хиляди българи. 

Срещата завърши с покана към заинтересованите да участват на Кръгла маса на 6 февруари, от 11 часа, в сградата на Народното събрание, където да се изложат позициите на заинтересованите преди второто четене на закона в пленарна зала. 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД