Ветринското икономическо чудо

През 2019 г. тук отвори врати Исторически парк, който е изцяло българска инвестиция в областта на културата и туризма, и започна съживяването на една умираща българска община.

В България много се говори за чуждестранни инвестиции и за ползата, която ще има българският народ от тях. Още от смяната на режима през 1989 г. нашите политици се стремят да ни убедят, че ключът към нашето добруване е в инвестициите, които ще направят Чичо Сам или крал Чарлз. Съобщават се едни числа, разхвърлят се едни работни места и ефектът, който имаме след 35 години подобно „спасение“, са обезлюдяващи, мръсни и грозни населени места, затъпяващо и намаляващо население и постоянно чакане на външни програми и помощи, за да можем да съществуваме. Политиците ни са заложници на чужда воля и постоянно вземат само и единствено решения, които им се налагат от Запад, защото иначе няма да получат средства и управляваните от тях населени места или държава ще фалират. 

На фона на тази действителност наблюдаваме един коренно различен феномен, който се случва в община Ветрино. През 2019 г. тук отвори врати Исторически парк, който е изцяло българска инвестиция в областта на културата и туризма, и започна съживяването на една умираща българска община. Ще ви споделим само един показател, който ще онагледи ползите от създадената икономика в региона от български инвеститор. Данъкът от придобиване на сгради през 2018 г. е около 90 000 лева. Това е показател колко сделки с имоти има в общината и на какви цени се правят. Всички знаем, че в големите градове има търсене на недвижими имоти, защото хората виждат възможност да живеят и да се развиват там. Цените и търсенето се определят от създадените условия за живот и развитие. Нарастването на прихода от този данък означава много за една община. Първо, той показва нарастващия интерес да се купуват имоти точно тук, което увеличава броя на хората, които живеят в населените места, и второ, той е показател, че оборотът на средства в общината нараства, защото тези хора имат нужда от магазини и услуги, което създава работни места. Новодошлите поддържат обществените места пред своите домове, децата им пълнят училищата и детските градини, бензиностанциите продават повече гориво, автосервизите имат повече клиенти, производителите на плодове и зеленчуци има на кого да продават продукцията си, животновъдите също директно продават на жителите, а не през посредници, които постоянно им смъкват цената. Има нужда от строителни работници, електротехници, ВиК специалисти, повече учители, готвачи, озеленители, масажисти, треньори и още много др., има нужда от хора, които могат да правят собствен бизнес на място, където кипи живот. 

Приходът от данък придобиване на сгради за последните 5 години постоянно расте и през 2023 г. достигна впечатляващите 457 000 лева. Това е увеличение на прихода в общината около 5 пъти и тук не става въпрос за евросредства, а за пари, които са създадени от българската икономика, от развитието на един приоритетен за България отрасъл. Общият приход за последните 5 години от този данък в общината е 1 502 108 лева – тези пари самата община решава как да ги разходва и така може да се подобрява животът не нейните жители без условията на различните програми. Този данък ни показва, че също така са се увеличили приходите от данъци и такси за издаване на разрешителни на строеж и въвеждане в експлоатация на различни обекти, както са се повишили приходите на всички магазини и предприемачи в общината. Животворният поток от хора е подобрил живота във всички сфери и това е видимо не само за хората тук, а и за всеки, който поради някаква причина посети населените места от нашия район. Общата полза за община Ветрино и нейното население от българския инвеститор Исторически парк надхвърля 10 000 000 годишно в пряко обогатяване на населението на година и ако благодарение на действията на общината и държавата не се разруши желанието на инвеститора да продължи да работи и да се развива тук, до 5 години ползите ще надхвърлят 100 000 000 лева на година. И тук ще припомним какво щеше да се случи, ако чуждестранните инвеститори от „Добротич уинд“ бяха успели да поставят ветрогенератори в общината. Те обещаха 5 000 000 лева субсидии за община Ветрино за 30 години, или средно по около 160 000 лева на година, като това щеше да лиши жителите и общината от този приход, който създава икономиката на база устойчивото развитие, което имаме от Исторически парк. Отново щеше да има обезлюдяване, щяха да се унищожат местната флора и фауна, да се съсипе земеделието, да се затворят училищата и детските градини и тази община щеше да престане да съществува според указанията на държавата. 

Виждаме разликата от това сами да изберем пътя на развитие на нашата държава или да очакваме други да решават вместо нас. Едното води до щастие и развитие, а другото – до бавно и мъчително унищожение. За нас остава само и единствено да продължаваме да избираме по кой път да поемем.

Присъединете се към нашата общност в Telegram тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД