Доброволческите лагери – начин за изграждане на постоянство

На последната акция присъстваха десетки българи от различни краища на страната.

Проведе се вторият за годината доброволчески лагер в община Ветрино. Той беше на територията на с. Неофит Рилски.До момента многократно местната общност в общината даваше всичко от себе си, за да се справи с незаконното изхвърляне на отпадъци. Тя обаче остана шокирана от факта, че ново нерегламентирано сметище се появи край селото, след като старото беше вече почистено. Затова доброволците започнаха своята акция от покрайнините на с. Неофит Рилски и разчистиха полетата край незаконното сметище. Отпадъците, които останаха, ще бъдат разчистени със специализирана техника от Исторически парк. За да няма повече подобни неприятни изненади, жителите на общината са решени да следят за неправомерно изхвърляне на боклуци. 

В лагера взеха участие десетки българи от различни краища на страната. Акцията за пореден път показа, че доброволстването е нещо много повече от почистване на чуждия боклук. Доброволците, които идват, осъзнават, че имат нужда от общност, за да съществуват. А такава общност е България. Затова те са приели присърце борбата на местната общност във Ветрино за чисто населено място, чиста община и чиста България. Много от присъстващите на доброволческите лагери идват редовно и благодарение на това са изградили навици да използват стоките многократно и да събират отпадъците разделно.

Доброволците са наясно, че отпадъците в природата не просто загрозяват, а и застрашават екосистемата. При своето разлагане боклуците отделят опасни вещества, които се всмукват в почвата и заразяват растенията и подпочвените води, което влошава човешкото здраве чрез храната. Заради това доброволстването не е просто убиване на време, а начин за спасяване на човека и природата, и разбира се, за среща със съмишленици. 

Ако някой наблюдава отстрани доброволческите лагери, той би се изненадал как група от случайно събрани хора, които чистят боклуци, общуват помежду си на теми, свързани с различни дялове на науката като история, етнология, химия и биология, а и не липсват такива, които обсъждат собствените си предприемачески начинания, инвестиционни планове и нововъведенията в света на ИТ индустрията. И това не се случва на жълтите павета, а в селската община Ветрино, която има будно гражданско общество. Просто нещата опират до осъзнатост и приоритети. Докато едни искат просто да разцъкват с е-тротинетката, други предпочитат да четат, работят и да се сплотяват, за да я има България.

Именно този стремеж е вдигнал Велислава Минкова от община Петрич. Тя споделя, че отдавна следи всичко, което се случва в община Ветрино, и не просто чете в-к „Красиво Ветрино“, а и го разпространява в Петрич. По време на своите доброволствания тя се запознава с много съмишленици и ето какво ни сподели:

„Реших да се включа в доброволстването, за да усетя пулса на място, и съм много заредена. В очакване съм да се върна отново и да стана самата аз част от тази общност. Всичко, което се случва тук, дава възможност на човек да се вгледа в себе си и да иска да се развива, а заедно с това да допринася за общото. Само по този начин се чувства щастлив и пълноценен. И всичко това осмисля живота му“ – убедена е Велислава.

Присъединете се към нашата общност в Telegram тук

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД