Противниците на ветрогенераторите в Черно море са готови за масови протести

Участниците в пресконференцията заявиха, че ако проектозаконът за изграждане на ветрогенератори в Черно море не бъде оттеглен преди второ четене в пленарна зала, ще има масови протести.

Преди малко повече от час приключи общата пресконференция на протестиращите браншови организации на рибарите, хотелиерите, ресторантьорите. Мощно рамо дадоха и екоорганизациите БДЗП, Фондация „Биоразнообразие“ и сдруженията „Балканка“ и „Човек-Природа-Живот“.

На срещата официално се обяви категоричното настояване за оттеглянето преди второ четене на законопроекта за добив на енергия от ВЕИ във водите на Черно море. Залата за брифинги на БТА беше пълна, рибари бяха пътували отдалеч , за да се уверят, че в София някой ще ги чуе. Отново се изказаха категоричните им аргументи против изникването на вятърни турбини на хоризонта. Цитираха се международни изследвания, които доказват отрицателното влияние на турбините върху морската екосистема. Участниците заявиха официално, че ако проектозаконът не бъде оттеглен преди второ четене в пленарна зала, ще има масови протести.

От събитието оглушително и показателно отсъстваха т.нар. Национални телевизии – БНТ, Нова тв и бТВ. За тях това се оказа маловажно събитие. За БНТ е по-важно да изобличи една снимка във Фейсбук. БНТ включи в централната си емисия репортаж за тази снимка и раздаде присъди от малкия екран, кой е платен руски агент, НО НЕ НАМЕРИ ЗА ВАЖНО предупреждението за активни протестни действия, ако се инсталират вятърни паркове срещу морския бряг. Това би засегнало съдбата на поне 300 хиляди души, заети с туризъм и рибарство и цялата индустрия около тях – това е неважно за националните по обхват , но не и по призвание телевизии.

Затова вие, варненци, следете отблизо как се развива ситуацията. Споделяйте по своите страници, защото, както се вижда националните ни медии не защитават националните ни интереси. Както винаги ще трябва да разчитаме само на себе си.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД