Предимството на обученията, провеждани от доказали се практици

Наблюденията показват, че повечето обучаващи в образователната система са хора, които нямат практически опит.

Обучителната индустрия се е развила изключително много през последните десетилетия. В днешно време могат да бъдат намерени обучения на всякаква тематика. Провеждат се семинари от популярни личности. Пишат се книги от хора, които са добили известност покрай своята дейност. Вземат се сертификати и се преминават квалификации и звания, които да ни вдъхнат надежда за поне капчица стойност. Рядко обаче ни се удава възможност да се учим от истински успешни хора. В повечето случаи провежданите обучения имат за цел да направят някого успешен и да го подкрепят финансово, но самите водещи нямат желания финансов резултат от своята собствена дейност. Ето защо е важно да търсим доказалите се на практика специалисти, от които можем да усвоим действителни познания и да се научим да ги внедряваме успешно в своето ежедневие.

В действителност самата образователна система е организирана по такъв начин, че още като малки започваме да получаваме базово образование от хора, чиято функция е просто да преподават, но рядко попадаме на такива, които в действителност имат способността да бъдат учители с главно „У“. Истинските учители са хората, които имат практически опит и познания. Те вникват в материята в такава дълбочина, че постигат задълбочено разбиране по съответните теми. Това им помага да прилагат своите знания в ежедневието и да опростяват същината по съответните теми до разбираеми и лесноприложими процеси за самите учащи.

Наблюденията показват, че повечето обучаващи в образователната система са хора, които нямат практически опит, а разполагат единствено с академични и теоретични разбирания по съответните теми. Понякога знанията на преподавателите са наистина качествени, но липсата на резултати кара учещите се да не обръщат особено внимание на преподаваната материя, тъй като не виждат някакви непосредствени резултати у самите преподаватели.

От друга страна, сме заобиколени от съвременни гурута, лектори и псевдоуспешни инфлуенсъри, които си изграждат публичен имидж на успешни и състоятелни личности. В повечето случаи те имат за цел да монетизират своята известност, като създават различни видове семинари, обучения, курсове и книги, чрез които да си осигурят постъпления на база преподаването на материя, която самите те не разбират в достатъчна дълбочина. Обикновено достъпът до подобен вид материали задоволява нуждата от разбиране или необходимостта от принадлежност към общност на търсещите информация. Но, за съжаление, този вид информация няма способността да предостави нужните конкретни стъпки за постигане на действителен резултат.

Причината е в липсата на практическата простота, до която имат достъп само хората с действителен опит в прилагането на дадените процеси, както и на ефективни умения и способности знанията да бъдат предадени адекватно и да бъде спомогнато внедряването им по възможно най-ефикасен начин. Ако получавахме непосредствено знание от доказали се хора, като Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Илон Мъск или вече покойния Стив Джобс, то ние бихме могли да усвоим действително работещи знания, свързани с различните системи на работа, които тези хора на практика са доказали, че работят.

Това е и причината книгите на истински успешните и доказали се специалисти да са многократно по-добри от многобройната литература, която се бълва в промишлени количества от всеки, който има желание да монетизира текущите си познания.

Всъщност един от ключовите фактори за осъществяване на качествено обучение е именно възможността информацията да бъде сведена до прости и разбираеми процеси, които да могат да бъдат успешно внедрени от всеки един от учещите се. Способността да бъде адаптирана теорията и да се приложи на практика е свързана с наличието на дълъг житейски опит в съответната област.

Поради тази причина е възможно 100% достоверна информация да не бъде усвоена или възприета адекватно, когато тя се преподава от хора, които нямат съответния практически опит и/или способност да предадат правилно същността по съответната материя. А резултатите винаги са най-добрият показател, който можем да проследяваме, когато искаме да се ориентираме и да намерим хората и местата, които наистина да ни развият.

Една от най-големите трудности, когато говорим за внедряване на определени знания, е мисълта или усещането, че е нужно наличието на определена предпоставка, за да може да се приложи дадено познание в ежедневието. Обичайно хората вярват, че е необходимо да се случи нещо конкретно, за да имат възможност да предприемат стъпка в определена посока.

Например, когато говорим за финанси – един човек започва да си мисли: Как да предприема крачка в посока заделяне на средства, когато настоящото ми положение е затруднено и не мога дори да си покрия текущите нужди? По този начин, дори да се дават точни и разбираеми насоки за конкретните стъпки, които трябва да бъдат предприети, се получава несъвместимост между указанията и способността на дадения човек да ги приложи в своето ежедневие.

В същия момент, когато тези указания се предоставят от доказал се на практика специалист, той има възможността да предостави работеща методология, по която затруднението на дадения човек ще бъде преодоляно без особени трудности. За пример – едно работещо решение може да бъде съпоставката на текущата ситуация при човека с настоящи финансови затруднения с хипотетично събитие, свързано с наложено отвън обстоятелство, вследствие на което доходите му са допълнително ограничени. Когато е поставен пред подобна ситуация, човек започва да разсъждава и да търси решение извън първоначалната реакция от типа „нямам възможност“. Дали ще намери начин да работи извънредно, или ще ограничи определен вид от своите разходи – е без значение. Истината е, че възможността да разсъждава в тази посока би била възможна само ако се довери на процеса, водещ до постепенно придвижване по стъпките, които някой с успешен опит е извел и е доказал на практика, че работят.

А вярата в тази посока може да бъде много по-голяма само когато източникът на дадената информация има действителни резултати и постижения. Като хора сме свикнали да вярваме на очите си, да проверяваме на практика и на място. Обичаме да получаваме доказателства и се вдъхновяваме от успехите и постиженията на тези, които имат практически резултати.

За жалост, светът е изпълнен с хора, които са запознати с тези наши потребности и това ги кара да създават публични образи, имитиращи определени резултати. Виждаме, че маркетингът в днешно време е изключително развита наука, която има за цел да привлича вниманието. Опаковката и визията на даден продукт имат многократно по-голямо значение и оказват значително по-голям ефект, отколкото действителната стойност и полезност на самите продукти. Поради тази причина става все по-трудно да се отличава истината от лъжата. Лицемерието е издигнато в култ, а мнозина дори модифицират своята външност само за да могат да изглеждат по „правилния“ начин.

Ето защо все по-голямо значение ще имат постиженията на обикновените хора, които доказват на практика възможността да бъдат реализирани грандиозни резултати. Проекти като Исторически парк и общността, която се изгражда в община Ветрино, са стожер на съвременните будители, даващи надежда на обикновения човек, че всеки има шанс да постигне изключителни резултати, стига да се обедини с други себеподобни. Достатъчно е да започнем да се учим от истински успелите. Да обърнем внимание на резултатите. Да отвърнем взора си от проблемите и трудностите, насочвайки своя поглед към бъдещето и желаната цел. Способностите на всеки един човек са безгранични. Потенциалът е в наличност, а достъпът до успешни примери на хора, които вече са осъществили редица крачки, са само на една ръка разстояние.

Време е да започнем да се учим само от доказалите се на практика специалисти, които са осъществили немислими постижения. Не защото са необикновени, а защото са приложили на практика поредица от малки стъпки, дефинирани от други успешни хора преди тях. Живеем във време на благодат. Дългът към нашата родина и поколенията след нас повелява да проявим упоритост и ангажираност към самите себе си, защото единствено прилагайки на практика знанията, които ни се предоставят от истински успелите – можем да се превърнем в плодотворни членове на своята общност и да се погрижим за повишаващото се благополучие на нас и нашите деца.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД