Вандалщина в центъра на Неофит Рилски

Какво се случи на 28 декември 2022 г. вечерта?

Винаги, когато има празници в село Неофит Рилски, има и някакви проблеми. На село се прибират хора, които не живеят постоянно тук, и решават, че българското село е място, където могат да правят каквото си искат. Някои от тях живеят в големи градове в България, а други – в чужбина. И на двете места спазват законите. В градовете, освен полицията, големи интереси има и мафията. Там не се позволява на някого да отиде и да руши създаденото от хора с пари. Наказанието е жестоко и поради тази причина всеки се прибира в апартамента си и спазва общите правила. В чужбина хората са свикнали на взаимно уважение и всяка проява на вандалщина се санкционира жестоко на минутата. Там тези същите хора са послушни като божи кравички и не можеш да разбереш, че съществуват. Работят, търпят и се прибират вкъщи, където също пазят тишина. Всичко това се променя, когато се приберат в село Неофит Рилски. Тук решават, че са голяма работа и ще покажат на простите селяни кой командва парада. Започват да карат бясно, и то след употреба на алкохол. Правят дрифтове в центъра на селото и започват гонки по новите асфалтирани улици. Важно е да се отбележи, че улиците са асфалтирани благодарение на усилията на другите хора, а не на техните усилия или на техните родители. Чупят и мърсят дарените мостове, спирки и други обществени благинки, които са сътворени отново от други хора, а не от тях или от техните родители. Когато се говори с тях и им се обяснява, че това е нередно, ответната реакция е, меко казано, странна: „Кой си ти, че да ми казваш какво да правя? Мога да правя каквото си искам!“ И започват едни излияния и истерии, които водят до покачване на напрежението и стигат до физически сблъсък с хората, които са им направили забележка. Това се повтаря отново и отново вече четири години. 

Какво се случи на 28 декември 2022 г. вечерта? Ден преди това отново започнаха дрифтове в центъра на селото и по асфалта са видни следите от това - кръгови движения на гуми. Улиците започват да стават опасни за малки деца или стари хора, защото могат да бъдат пометени от автомобилите, които летят по улиците, управлявани от пияни  млади шофьори. На 28 декември 2022 г. бял мерцедес с регистрация В4153ТН, в който се намират Деси Колева и Юлия Маджарова, обикаля центъра на селото. Карат бавно и хвърлят пиратки. Това нещо го правят почти един час. В същото време в София глобата е между 500 лева и 2000 лева за нерегламентирано използване на пиратки. В Неофит Рилски е позволено, защото няма полицаи, които да установят нарушението. Или там, където не ни виждат, можем да правим всичко. Съвестни граждани на Република България решават да говорят с момичетата и да им кажат, че това не е редно, че трябва да преустановят тези свои действия. Отговорът, който получават, е потресаващ и неочакван от момичета на около 17-18 години:

„Какви сте вие бе, слуги на Ивелин! Марш да му кажете да идва, за да се разправим с него!“

Говорим за млади момичета, които държат такъв тон и отправят предизвикателство за саморазправа с по-възрастен от тях мъж, като искат всичко да се решава на ниво битов екшън, а не с разговори и разбирателство. Тези девойки живеят според закона на джунглата, но не съм сигурен, че могат да понесат последствията именно от този закон. Бащата на Юлия Маджарова е ръководител на кариера и е учудващо, че дъщеря му има такова възпитание. Поне той би трябвало да е наясно докъде ще доведе нейното поведение. И да се притеснява, че някъде дъщеря му няма да има мислещи хора насреща си и може да пострада сериозно, дори фатално. А може би именно той поощрява такова поведение и я кара да вярва, че е богоизбрана? 
След това викат още четири момчета за подкрепление и Деси Колева заявява, че ще извика и братовчед си Паско, който има връзки с варненската мафия, и ще накажат дръзналите се да говорят с тях. 

Тук ставаме свидетели на заплахи и организиране на група хора, които имат желание със сила да наложат своето управление в едно населено място. Известно е, че силата предизвиква ответна сила и е възможно и момичетата, и момчетата, и мъжете, които те събират, да получат наранявания, а не дай си боже и нещо по-тежко, когато намерят хора, с които да се сблъскат. Тогава вероятно ще преминат в ролята на жертви и обществото няма да знае истината за тях. 

Решени сме да бъдем непримирими към несправедливостта. В Неофит Рилски и община Ветрино ще властва интересът на общото, а не желанието на единиците. Следете как превръщаме едно населено място в рай!

 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД