Съветите на специалиста: Как да се справим с непредвидените разходи?

Крайният резултат от липсата на правилно планиране води до финансови трудности.

Хората често планират разходите си на база начина на живот, който водят. Например здравомислещите не планират да сменят жилището си с много по-скъпо, без да са увеличили значително своите приходи.

Нещо, което често ни убягва обаче, са непредвидените разходи, които в добрия случай намаляват спестяванията ни, в по-лошия ни принуждават да теглим кредит, да продаваме имоти, коли и активи на ниски цени само за да ги покрием.

Крайният резултат от липсата на правилно планиране води до финансови трудности, които се отразяват не само на нас, но и на близките ни.

Да разгледаме трите типа непредвидени разходи и начините, по които можем да ги планираме: 

1. Здраве – никой не планира да се разболее. Често си казваме, че здравето е най-важното, но подсигурили ли сме ресурс да си го възстановим, ако се наложи? Има различни инструменти, чрез които срещу равни, предварително планирани вноски да си осигурим значителни средства в случай на нужда. Най-подходящи са двата вида застраховки – живот и здравни.

2. Имущество – през последните години сме свидетели на много бедствия. Земетресението в Турция, наводненията и пожарите в България и по света безвъзвратно унищожиха домовете на милиони хора. Аз бях доброволец в наводненото село Богдан, където местен жител ми сподели: „Всичко, което бях спестил за последните 20 години, изчезна за няколко минути“. Какво би било, ако предварително този човек бе защитил дома си срещу няколкостотин лева на година?

3. Прахосничество – често заделяме пари настрани с мисълта, че спестяваме, до момента, в който не видим нещо, което грабне вниманието ни. Нов телевизор, нова рокля и т.н. правят така, че уж спестените ни пари са всъщност отложен разход във времето. Начинът това да се предотврати е водене на отчетност на приходи и разходи на нашите средства и пазаруване по предварително подготвен списък.

Хубавото е, че при правилен финансов план можем да сведем до минимум изненадите в бюджета си. Книгата „Парите или живота“ на издателство „Тогедър Академи“ е перфектното четиво да се научим как да организираме финансите си и да умножим ефекта им, без дори да сме увеличили прихода си.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД