Синергията и ефективните принципи на обединение

Обичайно приемаме своите разбирания за правилни, независимо дали това е истина или не.

Силата на хората винаги е била свързана с възможността да бъдат обединени и да действат в съгласие. В съвременното общество обаче е изключително лесно да се провокират разнообразни причини за разединение, тъй като всеки има свое мнение по различните въпроси, личният ни житейски опит е разнороден и често бива свързан с различни препятствия и редица проблеми от миналото. В същото време продължителното облъчване на обществото с насочена информация в определена посока е способно да ни поляризира така, че да не можем да направим трезва преценка за самите себе си по важни за общото ни бъдеще теми. Ето защо е необходимо да научим повече за ефективните, работещи принципи на обединение с цел създаване на синергични резултати, надвишаващи значително възможностите на индивида.

На първо място е важно да разгледаме причините, поради които възниква разединението. Една от най-важните причини е свързана с разбирането за света, което всеки един от нас има. Обичайно приемаме своите разбирания за правилни, независимо дали това е истина или не. Нормално е да вярваме на своите собствени възгледи и да възприемаме с по-голяма лекота мненията, които съвпадат с нашия мироглед. Основната причина за появата на този манталитет е схващането, че съществува обективна истина, която е общовалидна едновременно за всички. Фактите обаче показват, че нашите възприятия могат да ни подведат и дадена ситуация да има различни тълкувания съобразно информацията, до която имаме достъп.

С други думи, всяка нова доза информация по определен въпрос предоставя различен поглед и създава абсолютно различно тълкуване по съответната тема. Наситеността и интензитетът на облъчване по даден въпрос изграждат постепенна резистентност за възприемане на чуждо или различно мнение. По този начин постепенно се затваряме в своя собствен свят и спираме да възприемаме различните мнения – тези, които не съвпадат с нашия мироглед.

Така по естествен път постепенно се ограничава възможността ни да се обединяваме и да намираме допирни точки едни с други. Ставаме лесни за манипулиране и с лекота биват преодолени съпротивите ни от системния подход на организираните управленски и медийни структури.

Друг важен момент е свързан с личните ни минали преживявания. Всеки човек носи товара на своето минало. Събития, които са предопределили живота му. Създали са травми и белези, при които дори беглият спомен за тях създава сериозно чувство за болка и дискомфорт. Така на пръв поглед незначителна и дребна информация може да активира емоция или спомен, които са болезнени и провокират негативна реакция. Разбира се, причината дадената тема да създава подобен отзвук се крие в липсата на умения да прощаваме и да отпускаме емоционалния заряд от съответното събитие. Ето защо мнозина продължават да изпитват страдание дълго време след като неприятното събитие е преминало и вече няма никакво пряко отражение върху настоящия им живот.

Когато към всичко това добавим липсата на обща посока или цел, спрямо която да се обединяваме и да намираме сходни интереси, се получава изключително трудна за стиковане смес от разнородни интереси на хора, които са пропуснали да погледнат на нещата от едно по-високо „човешко“ ниво, спрямо което всички искат да са щастливи и да живеят добре.

Една от най-добрите стратегии за намиране на допирни точки е умението правилно да определим действителните си интереси. Наистина има хора, които поставят себе си на първо място, без да се интересуват от добруването на другите. Истината е, че дори те биха били от полза за себе си и за другите, когато системата, в която участват, е организирана по такъв начин, че подкрепя общото и допринася за благоденствието на всички. С други думи, себичността не е проблем, когато енергията на индивида е впрегната в система, насочена към общото благо. Така, въпреки насочеността на определен индивид към личния интерес, ще се създава полезност и за цялото.

По тази причина не трябва да бъдат приемани за пречка личните разбирания и посоката на мислене на отделните хора, а да се търсят допирателните, спрямо които всички могат да се обединяват в направления, които ще ни направят по-силни и способни да се противопоставяме на тези, които управляват системата само за своя собствен интерес.

Често разминаването се проявява в това, че се търси определено решение, за което обаче не са разписани малките последователни крачки, които могат да доведат до неговото осъществяване. По този начин е възможно мнозина да вярват, че са необходими различни действия за постигане на търсения резултат, докато обективен анализ на ситуацията може да покаже, че основните първоначални стъпки са идентични и няма действително разминаване за отделните хора.

Основният принцип за синергията гласи, че взаимодействието между различните фактори създава значително по-голям ефект, отколкото всеки фактор генерира поотделно. Тоест полученият резултат значително надхвърля ефекта на отделните елементи. Когато говорим за хората и обществото, такъв тип синергия се изразява в повишаващото се благоденствие и подобряването на стандарта на живот. Понякога сравнително незначителен въпрос може да окаже огромно положително или отрицателно въздействие. И тъй като е трудно да се направи преценка кое е в действителност важно и приоритетно и кое не, е необходимо да се търсят хора със способност да настройват мисленето си напред в бъдещето – така наречените визионери. Такива, които имат способността да предначертават пътя, по който обществото да се придвижва напред.

В същото време ние сме заобиколени от хора, които всячески търсят как да се възползват от текущата ситуация, без да се съобразяват с последствията, до които определени решения биха довели обществото. По този начин те са склонни да продадат бъдещето на нашите деца, за да подсигурят своето настояще. Способността да се различават едните от другите е свързана с натрупването на по-дълбок житейски опит и изграждането на умения за преодоляване на различните трудности и препятствия. Най-ефикасният способ за разпознаване на истинските визионери е той да бъде свързан с проследяване на видимите резултати, които са успешно осъществени и доказват способността и уменията за постигане на преследваната крайна цел.

В днешното време сме изправени пред угрозата да бъдем свидетели на последните дни от съществуването на България. Макар и да звучи невероятно на пръв поглед, фактите доказват недвусмислено, че: населението се топи с огромни темпове; хората биват изтласквани от своята земя и поминък; националните интереси се превръщат в интереси, свързани с усвояването на средства през различните фондове, които да се разпределят между управляващите и големите корпорации; премахва се идеята за род, традиции и обичаи; покварява се невинното детско самосъзнание с въвеждане на многополовата западна култура още от ранна детска възраст; интегрират се имигранти с коренно различни възгледи и вярвания; разрушават се и се подменят исторически свидетелства и паметници; ограничават се възможностите на хората да се обединяват и организират; заличава се възможността да се изразяват свободно в социалните мрежи и се унищожава концепцията за свободата на словото и печата; хората биват старателно настройвани и разединявани едни срещу други, като се водят очернящи кампании и се търсят начини, чрез които да се дискредитира всяка възможност и опит за противопоставяне на случващото се.

Ето защо доказали се личности като Ивелин Михайлов и сътвореното от хората, които успешно са се обединили в една обща кауза, свързана със съхранението на България – в лицето на Исторически парк и създадената Земя на свободните хора в село Неофит Рилски и община Ветрино – са толкова нужни в съвременното общество, тъй като са от малцината истински радетели на съхранението на България и могат наистина да осъществят възможността да я запазим за нашите деца и внуци.

На предстоящите парламентарни и европейски избори ще бъдат излъчени представители на партия „Величие“, зад която застават достойни хора като Ивелин Михайлов и общността около него, които вече са доказали на практика в малък мащаб как едно населено място може да се превърне в райско кътче. Време е да направим това и за България, защото на нея й е отредено да бъде райското кътче на майката земя. Нека да спрем да търсим причините, поради които се разединяваме, и да започнем да гледаме към единствената причина, заради която си струва да се приемем с всичките си недостатъци – просъществуването на България за нас и нашите деца. Дълг на всеки родител е да се погрижи за възможността детето му да има бъдеще. Нека осигурим бъдеще за България и подкрепим инициативата на Ивелин Михайлов и партия „Величие“ в предстоящите избори, защото всеки един от нас поотделно е слаб, но всички заедно сме значително по-силни и можем да постигнем изключителни резултати, както вече сме доказали на практика със създаването на Исторически парк. Решението е само ваше, а ние ви очакваме, защото битката за бъдещето на България вече започна!

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД