Исторически парк със свой собствен център за развъждане на пернат дивеч

Наблюдавайки дълго време спада и прираста на местния пернат дивеч, установих, че природата има нужда от нашата помощ...

От своето създаване и до сега Исторически парк се грижи за околната среда и за възстановяването на флората и фауната в община Ветрино. След многото години труд ясно видима е следата от усилията на хората, работещи в парка и живеещи на територията на общината. Вятърът, преминаващ през село Неофит Рилски, вече не развява опаковки от храна или изхвърлени пластмасови бутилки, а държи широко отворени крилата на прясно разселения в полетата дивеч и полюлява короните на новозасадените дръвчета. 

Името ми е Мартин Петров и съм професионален соколар в Исторически парк. Аз живея и работя тук вече 8 години, като обучавам хищни птици и прекарвам голяма част от времето си в полевите терени около селото.Наблюдавайки дълго време спада и прираста на местния пернат дивеч, установих, че природата има нужда от нашата помощ.

Вече четвърта година ние се грижим за терена около нашето село и парка, като създаваме благоприятна среда за местния дивеч и попълваме оределите му редици, разселвайки волиерен такъв. В началото на осъществяването на тази идея в природата бяха пуснати близо 50 броя от различните видове дивеч и след като видяхме, че тази практика дава видими резултати, решихме да ускорим процеса и да умножим числото на освобождаваните птици, като бързо възстановим високото съдържание на живот в региона. 

От две години Исторически парк работи за развъждане на пернат дивеч, има свой собствен център, една от основните цели на който е повишаването популацията на пернатите в природата. Фазанарията произвежда фазан, яребица и зеленоглава патица, които са отгледани по специална технология за висока успеваемост в природата. Стремим се птиците, които израстват в нея, да запазят инстинкта си за самосъхранение и за тях да не представлява трудност да се справят с живота в естествена среда. Това е дълъг и целенасочен процес, при който птиците се хранят по определена програма, с правилна храна и в точното време за това. Когато младите птици са вече готови за разселване, те биват премествани в адаптивна волиера, поставена на предварително избрания за това терен. Там те прекарват 1 седмица, хранейки се само на земята и опознавайки околната среда. След разселването на птиците в природата задачата ни не е приключила. Ние се уверяваме, че те имат всичко необходимо, за да започнат новия си живот както подобава, а именно чрез прилагане на временно подхранване и осигуряване на защита. Преди по-малко от месец направихме поредното разселване, като този път освободихме повече от 30 двойки яребици. Избрахме този период поради това, че вече имаме ясно установени и готови за яйценос двойки, а местният хищник има достатъчно храна в това време на годината и не е толкова агресивен към дивеча. Местността, която беше избрана за младите семейства яребици, е с три изградени от нас малки езера и предоставя лесен достъп до вода за всяко жадно живо същество. Земеделските ниви, които заобикалят водоемите, вече са напреднали в израстването си и осигуряват необходимата добра защита и убежище за новите птици. 

Красотата от кипящия живот в полетата около с. Неофит Рилски може да усети всеки, който е дошъл тук, за да се доближи до природата, да си припомни своите корени и да осъзнае, че ние, хората, сме част от баланса в тази екосистема и наша задача е да я поддържаме жива.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД