Празникът на воините

Школа „Величие“ се е посветила на това да покаже на българската нация, че любовта към историята на народа ни и историческата реконструкция на миналото не са патриотарщина и политика.

На 6 май Българската православна църква чества свети великомъченик Георги Победоносец (+ 303 г.) – воин змееборец и защитник на вярата. Този ден е и официален празник на Република България и се празнува като Ден на храбростта и Българската армия от 9 януари 1880 г., когато това е обявено с Указ № 5 на княз Александър I Батенберг

Преди шест години, за да спазим стародавната традиция да се почита св. Георги като покровител на българските воини, избрахме този ден и за учредяване на Българската школа за старинни войнски изкуства „Величие“ при Исторически парк

Тази традиция води началото си още от „боговъзприемането“, т.е. покръстването на българите при владетеля Борис Михаил, когато образът на воините на Доброто от Античността, отразяващ вярата на предците ни в мъжките войнски добродетели, се преосмисля през новия християнски мироглед и започва да символизира самия Исус Христос – „Седналият на коня и войнството Му“. Реформаторската военна програма на княз (цар) Симеон (893 – 927) води до универсализирането на култа към светците воини и в Преславската книжовна школа се налага образът на св. Георги като воин конник и покровител на българските воини в битката със Злото („Чудото на свети Георги с българина“ и „Сказание за железния кръст“). 

Днес в динамичното ни съвремие, когато рядко имаме време, желание или възможност да обърнем поглед назад към историята или навътре към нашата същност и вяра, Школа „Величие“ се е посветила на това да покаже на българската нация, че любовта към историята на народа ни и историческата реконструкция на миналото не са патриотарщина и политика, нито исторически спектакъл, евтин продавалник в сивия сектор или борба за отличия и профанизация на сакралното, а задълбочен поглед към историята, пресъздаване на древната ни култура и възпитаване в нейните непреходни ценности.

Честит празник, българи!

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД