В Розариума – с. Неофит Рилски, изгря звездата на малката Галатея

На 6 юни задружното семейство на Цветомир Цонев и Светла Касабова се увеличи с още един член, роди се малката Галатея. Месеци наред двамата батковци Дромихет и Терес с трепет очакваха появата на малката си сестричка.

На 6 юни задружното семейство на Цветомир Цонев и Светла Касабова се увеличи с още един член, роди се малката Галатея. Месеци наред двамата батковци Дромихет и Терес с трепет очакваха появата на малката си сестричка. Както казваше гордо Дромихет – „ние сме кръстени на тракийски царе и сега очакваме да се появи и една малка принцеса“. Новото попълнение в семейството изчака нейните родители да отворят официално Розариума и тогава да се появи на бял свят.

Ако се разровим в световната история, много интересни предания и легенди ще ни прошепнат за чудната Галатея, станала символ на красива и смела девойка.

В древногръцката митология нежната нереида Галатея обичала красивия пастир Акид.

Но не само Акид бил запленен от Галатея. Грамадният циклоп Полифем видял веднъж прекрасната Галатея, когато тя изплувала от вълните на лазурното море, сияейки със своята хубост, и пламнал в безумна любов по нея. Полифем вижда младите влюбени, когато са заедно в една пещера край морето, и у него пламва люта ревност. Той се заканва да ги убие. Изплашена, красивата девойка се хвърля във водата, а морските вълни я защитават от гневното чудовище. Вбесен, Полифем откъртва една скала, хвърля я върху Акид и го убива с нея. Кръвта на момъка се превръща в бистър поток, потекъл към морето при своята любима Галатея, и така двамата влюбени остават завинаги свързани.

В легенда от далечните времена на турското робство момата Галатея спасила селото си от опожаряване и хората от изтребление, като се хвърлила в морето, за да остане вярна на своята вяра. Впечатлен от гордостта и смелостта на девойката, нашественикът удържал на обещанието си. Подарил свободата и живота на хората от селото. Селяните, благодарни за саможертвата на най-личната мома, единодушно кръстили селото си Галатея.

Нека да поздравим от сърце гордите родители и да пожелаем много здраве и щастие на малката съвременна Галатея. Пожелаваме й вълшебно детство и безброй безгрижни и слънчеви дни, изпълнени с много весели игри.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД