Нека да запазим заедно българските традиции

Радетелите за запазване на българските традиции ще произвеждат сиренето тук, в община Ветрино, и всички местни кулинари и гости ще могат да му се наслаждават. 

Навярно почти всички обожаваме да хапваме сирене. Има толкова много видове по целия свят, но от българското по-хубаво няма. Освен че е страшно вкусно, сиренето е и изключително полезно, защото е богато на витамини A, D, E, B, PP, C, калций и фосфор. То повишава апетита и има положителен ефект върху храносмилането. Като истинско изкушение, украсяващо нашата трапеза, сиренето винаги е било свързвано с някаква интересна история. Археологическите находки свидетелстват, че човекът се е научил да прави сирене преди повече от 7 хиляди години. Превръщането на обикновената извара в ароматен, фин продукт е толкова тънък и сложен процес, че той дава храна на въображението и ни кара да го хапваме с още по-голямо удоволствие. 

Често на събитията в Исторически парк колоритният мандраджия Салих Паша от смолянското село Бориково показва как се приготвя родопското сирене брънза. Думата „брънза“ означава бито, а крайният деликатес има вкус, който не може да бъде описан с думи. Подсирването става по същия начин, по който се прави сиренето, но се подлага на допълнителна запарка при температура от 40 градуса. Получава се смес, която наподобява кашкавал. Нарязва се на малки парченца. От суроватката, която остава от сиренето, след подваряване се извлича извара. Парченцата сирене се смесват с изварата и брънзата е готова. Този млечен продукт се приготвя от овче или краве мляко и може да се консумира до 3 години след направата му, като се съхрани в буркан и се стерилизира. 

Пред удивените погледи на малки и големи майсторът демонстрира любопитната технология. По думите му рецептата е вековна и се предава от поколение на поколение в неговия род. Хората, посветени в тайната на това интересно сирене, се броят на пръстите на едната ръка. 

Идеята да се съхрани древната технология за направа на вкусния деликатес „запали“ Пламен Ангелов и неговия екип от сдружението „Хора от народа“ да прекарат една седмица при Салих Паша, за да може той да ги посвети в тайните на брънзата. Радетелите за запазване на българските традиции ще произвеждат сиренето тук, в община Ветрино, и всички местни кулинари и гости ще могат да му се наслаждават. 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД