„Момчилово – мое родно село“ 

Примерът на Неофит Рилски е заразителен.

Едно време в село Момчилово е имало хан, който изгаря след пожар. Българският възрожденски вестник „Дунав“, отпечатван в столицата, в броя си от 29 октомври 1876 г. съобщава, че някой си Н. Панайотов е възстановил въпросния хан. Видно е, че от стари времена в това село има родолюбиви, будни българи, които се грижат от сърце за родното си място и го прославят. Хана днес го няма, но още от главния път прави впечатление табелата на малкото китно селце Момчилово. На прясно окосена и добре почистена поляна е поставена табела с надпис „Мое родно село“ и втора табела с надпис „Момчилово“, специално поръчани от кмета Пламен Петров.  

Пламен Стоянов Петров е кмет на Момчилово от 12 години. Той е един от малкото кметове, които със собствени сили и средства се опитват да поддържат родното си село чисто и красиво. Пламен е енергичен човек, който не седи зад бюро, а обикаля селото всеки ден, контролира и организира работата. В центъра на селото е направил лятна сцена. Построил е със собствени средства беседка. Обезопасил е кладенците, като ги е покрил с ламарина. Направил е детска площадка. Поставил е нова ограда на църквата. Дори е успял след последните ураганни ветрове да почисти селото от паднали и пречупени клони и дървета. Селото е чисто и подредено. Поляните в общите части са почистени от диворастяща растителност и са окосени. Дори няма изхвърлени гуми от автомобили и земеделска техника или строителен боклук. Очевидно примерът на Неофит Рилски е заразителен. 

Момчилово може да се гордее и със своите всеотдайни и талантливи самодейци. Женската певческа група „Росна китка“ и мъжката певческа група „Бабушки комити“ при Народно читалище „Христо Смирненски-1912“ прославят Момчилово из страната с участията си на множество фестивали. Читалищният секретар Димитричка Иванова, дейна и енергична жена, организира тяхната работа и участия. Репертоарът им включва основно тракийски и добруджански песни. Мъжката певческа група „Бабушки комити“ получи златен медал на фестивалите „Искри от миналото“ в гр. Априлци и „Автентичност и съвремие“ в гр. Попово, както и на събора „Тополи пее и се смее“ в с. Тополи, Варненска област. Самодейците се прибраха с два златни медала, два сребърни и един бронзов медал от фолклорния фестивал „Песен се пее, хоро се вие“, в с. Здравец, община Аврен. Женската певческа група „Росна китка“ получи диплом и сребърен медал на фестивала за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана“ в с. Жълтеш, община Габрово, както и на фестивала „Автентичност и съвремие“ в гр. Попово. Гордост за Момчилово е и младата Женя Колева, която получи два златни медала за индивидуално изпълнение на фестивалите в Суворово и Попово. 

Пожелаваме здраве на жителите на село Момчилово и нека продължават да бъдат пример за подражание в община Ветрино и да прославят в България своето родно село! 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД