Ефективното целеполагане

Да постигнеш мечтите си не е въпрос на късмет, а въпрос на избор и ежедневна работа.

Съществуват хиляди изследвания, свързани с различните възможности за постигане на успех и благополучие, като навсякъде се достига до извода, че основен фактор е именно наличието на ясно определена цел. Интересното е, че всички действия в живота на хората под една или друга форма са провокирани от вече съществуващи осъзнати или неосъзнати цели. През последните години става все по-важно и необходимо намирането на смисъл и предназначение за всеки отделен човек, носещи истинско удовлетворение и радост. Ето защо умението за ефективно целеполагане има ключово значение за превръщането на избрания житейски път в приключение, водещо до дълбоко задоволство и благоденствие.

Преди да научим какво е необходимо, за да сме способни да извършваме ефективно целеполагане, е добре да разгледаме какво представлява алтернативният път на придвижване по течението, който на практика избират хората, които нямат ясно дефинирани и осъзнати цели. Както знаем, действията в ежедневието ни произхождат от нашите мисли, а те от своя страна се пораждат от това кои сме ние всъщност. Ценностната ни система и нашата идентичност изграждат базов мисловен модел, върху който протичат нашите разсъждения и същевременно запълват подсъзнателните ни разбирания за света. И тъй като нашият ум ни предоставя безгранична почва, върху която да се развива изобилието от идеи, желания и вярвания, то реколтата под формата на преживявания и резултати е в пряко съответствие на вече засадените от нас семена или на грижата по тяхната обработка и развитие.

За да си представим по-лесно случващото се в нашето плодотворно съзнание, е нужно да направим аналогия със земята, при която липсата на човешка намеса във връзка с използването й за конкретно предназначение дава реколта на база това, което „случайно“ е попаднало в нея – независимо дали тази случайност е свързана с обкръжаващата я растителност, или семената са били пренесени от преминаващите животни и други външни обстоятелства. С други думи, растителната местност може да бъде всякаква – включително изпълнена с устойчиво развиващи се плевели, които постепенно завземат територията, или пък с красиви растения, живеещи в хармония и симбиоза със заобикалящата ги среда, правейки я същевременно по-жива и по-благодатна.

Точно по същия начин се развиват и мислите в нашия ум, като в съществуващата социално-икономическа система един от основните фактори, влияещи на този процес, са медиите, които постепенно биват измествани от социално-медийния шум, създаден от социалните мрежи. Ето защо наблюдаваме толкова сериозно нарастване на жаждата за постигане на медийно внимание от все повече хора, а професията на „инфлуенсъра“ постепенно зае почетно място в съвременните „най-желани“ професии. За съжаление обаче, така както в дивата природа не можем да намерим самородна овощна градина, предоставяща изобилие от плодове, по същия начин няма как да постигнем ефективно развитие в своя живот, разчитайки на семената, които съществуващата заобикаляща среда засява в нашето съзнание.

Именно тук възниква и ролята на целеполагането, т.е. предприемането на решителни и преднамерени действия по посока засяването и последващото отглеждане на нашите най-съкровени желания с оглед израстването им до плододаващи навици и работещи системи, които генерират непрестанни, сходни на самите тях резултати. Огромната грешка в този процес при повечето хора е, че те започват да работят по посока „правилното“ формулиране на целта, докато всъщност етапите на ефективното целеполагане започват от предварителната подготовка на нашето съзнание, за да могат семената да израснат безпрепятствено, а не да бъдат убити още в зародиш от вече порасналите преди това плевели.

Първата стъпка, която трябва да предприемем, е да почистим своята мисловна градинка, като, от една страна, ограничим достъпа си до заобикалящата ни разнородна информация и подберем среда, която съответства на търсените от нас резултати. Тъй като тук отново се достига до заблуди от страна на повечето (най-често) по-млади хора, е редно да разясним, че има разлика между това, което виждаме, и това, което води до наблюдаваните от нас резултати. Всички знаем как младите са привлечени от изобилието, което определени медийно известни представители публично привидно демонстрират. В действителност подражанието и/или безпрекословното следване на техните съвети няма да доведе до същия резултат, тъй като най-често те имат за цел да подхранят собствената си известност и финансовото си благополучие.

Истински благоприятната среда е тази, която действа по подходящ начин за постигането на съответстващата цел, защото именно в процеса на ежедневна работа – в посоката, от която се интересуваме – се крие възможността да се постигне желаният от нас резултат.

На второ място трябва да започнем да запълваме съзнанието си с подходящо и правилно подбрано съдържание, което съответства на посоката, към която сме решили да се придвижваме. Тук специализираните книги биха ни били от полза, като можем да допълним информацията със статии, видеосъдържание и семинари, специално подбрани от специалисти, които са постигнали доказани резултати, прилагайки същите правила, които проповядват, и чието развитие не зависи от съществуването на последователи или аудитория, която да ги издържа финансово. За пример – книгите от издателството на „Тогедър Академи“, видеата в ютуб канала на „Тогедър България“, регулярно провежданите семинари и обучения от нашата общност, както и статиите в нашите медии, са свободно достъпен извор на информация, споделяна от специалисти, които на практика са приложили информацията и могат да ни предоставят непосредствен достъп до истински стойностно съдържание.

Третата стъпка е свързана с предприемането на малки действия и крачки по посоката, към която сме се устремили, и спрямо знанията, които започваме да придобиваме, но без да търсим непременно някакъв незабавен резултат. Идеята е да започнем да прилагаме наученото и да се заемем с изграждането на опитност и придобиването на навици, които биха ни позволили да отгледаме и развием своите желания по адекватен начин.

Едва след предприемането на тези стъпки бихме могли да поставим своята ясна и измерима цел. Не трябва да забравяме, че както е написано в дебелите книги – хората са склонни да подценяват това, което биха могли да постигнат за срок от 5 години, и значително надценяват това, което могат да постигнат за 1 година. Ето защо трябва да сме смели в поставянето на дългосрочните си цели. Човешкото развитие, подобно на всичко останало във Вселената, следва закона за експоненциалното развитие, което е известно в по-голяма степен като златното сечение или божествената пропорция. С други думи, развитието ни е вследствие на ускоряващо нарастване, което не позволява възможността за правилно предвиждане на резултатите в по-дългосрочен план. От друга страна, факторът време, изискващ от нас постоянство и регулярни усилия, не може да позволи постигането на прекалено големи резултати, започвайки от нулата, за твърде кратък срок. Поради тази причина поставянето на твърде голяма цел за период от една година може да създаде допълнително затруднение поради потенциалната опасност да наруши нашата вяра и да отслаби волята ни за извършване на регулярните ежедневни действия по посока постигането на нашата цел.

Последният етап от този процес е свързан с раздробяването на поставената цел на последователност от действия – започващи от текущото ни състояние и сегашното ни ниво на развитие и даващи ни достатъчно време за осъществяване на съответните стъпки от началните етапи на нашето развитие. Разделянето на целта на равни интервали е изцяло погрешен и неадекватен подход, тъй като уменията да се придвижваме от 0 до 1 са много по-бавно развиващи се в сравнение с това да се придвижим от 1 до 2. Поради тази причина е важно да намалим значително предварителните си очаквания и да проследяваме своите първоначални действия и базови резултати, без да търсим видим прогрес още от самото начало. Така ежедневието ни ще бъде насочено в изпълнението на последователни действия, след извършването на които е необходимо да направим своевременно отчитане и анализ, за да осъществим нужните корекции за действията във всеки следващ ден. Така стъпка по стъпка можем да осъществим истински прогрес и да се придвижваме ефективно към нашите цели.

Не трябва да забравяме, че движението не е възможно да се осъществи, ако не разполагаме с нужната вяра и не работим усилено върху изчистването на почвата на нашето съзнание от червея на съмнението – тъй като наличието му под каквато и да е форма (дори минимална) гарантира невъзможността за постигане на търсения от нас краен ефект.

Всеки човек има съществуваща натрупана опитност от своето неосъзнато успешно развитие в различните сфери и посоки на живота, които са му позволили да достигне до текущия момент. Връщайки се назад или поглеждайки малките деца, можем лесно да забележим, че изграждането на умения – като тези да говорят, ходят, смятат, четат и много други – е изисквало изключително много време и постоянство, а наблюдавайки се сега – ние вече имаме огромно количество натрупали се постижения и опитност в тяхното осъществяване. Процесът за постигане на настоящите ни по-осъзнати цели не е по-различен от този, който вече сме приложили – независимо че сме били подтикнати за неговото осъществяване непосредствено от семейната среда, нашите родители и близки, и от вече създадената образователна система.

Да постигнеш мечтите си, не е въпрос на късмет, а въпрос на избор и ежедневна работа, прилагайки правилните стъпки и превръщайки най-съкровените си мечти и желания в цели, а пътя до тях – в приключението, наречено живот. Проявете смелост и грабнете щастието, което ви чака по този път. Вървящите по този път съмишленици от Земята на свободните хора вече се ползват от подкрепата и съдействието, от които имат нужда. Решението да живеете живота си по начина, по който бихте искали, е само във вашите ръце!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД