Как да успеем, след като сме претърпели провал?

Първият етап – „гасене на пожари“ – е сигнал, че нещо не е наред и голяма част от времето отива в попълване на дупки и излишни действия, а не в продуктивност.

Ако човек се е провалил в дадено начинание, е добре да знае, че както е имало поредица от действия, които са го отвели дотам, така съществуват и стъпки, които могат да го върнат отново на пътя на развитието, като спазването им ще го премести в скоростната лента към постигането на крайната цел. Хубаво е първо да спрем и да си направим анализ, и да установим грешките в плана и изпълнението му, които сме допуснали. Ако човек повтаря едни и същи грешки, без да се поучи от тях, той трудно би успял, дори да е много упорит и да не се отказва. Основната причина за фалита е липсата на умения за работа с финансите и чак след това са причините, свързани с реализацията на дадено начинание, които са производни на това човек да може правилно да работи с финансите – своите и тези на бизнеса. Пътят към фалита преминава през няколко етапа.

Първият етап – „гасене на пожари“ – е сигнал, че нещо не е наред и голяма част от времето отива в попълване на дупки и излишни действия, а не в продуктивност. Следващият етап е вземането на различни „спасителни“ заеми, като не се гледат условията, по които ще се получат, затова много често се използват за покриване на стари ангажименти, а не за вложения, които биха дали резултат в бъдеще, а и липсва идея за тяхното изплащане. Друг етап е впускането във всякакви „бързи“ начини за изкарване на пари, с които да се навакса изгубеното, като отново мисленето не е дългосрочно, а в авариен режим. Фалитът винаги идва рязко и изведнъж, но преди да се случи, е имало редица сигнали, че се върви към него – просто човек, докато е в действието, не може да ги забележи и не е в състояние да вземе съвет от някого. След фалита следват етапите на отрицание (човек не вярва какво е станало), самообвинение и самосъжаление, форма на депресия, в която не желае да прави нищо, защото не вижда смисъл от него, и ако не вземе решение да промени нещата, то падението освен финансово, може да стане и нравствено, водещо до промяна на същността и уклон към злото, оправдавайки го с това, че е принуден от обстоятелствата.

Случва се хора, които не са успели с развитието на даден бизнес, да напуснат България, за да могат да избегнат погасяването на дълговете и ангажиментите, свързани с несполуката. Най-важната първа стъпка от това – човек да продължи напред и да използва провала си като ускорител – е да приеме положението, до което се е докарал. Приемането му дава нужното смирение и осъзнаването, че трябва да поеме лична отговорност за ситуацията, която сам е създал. Това е най-хубавият период за човек, защото вече е стъпил на твърда основа и е спрял пропадането. Усещането за свобода в този момент идва от признаването на проблема и поемането на отговорност – в този момент очакванията към него не са големи и той спокойно може да се фокусира върху действията. Следващата стъпка е да си направи план, по който да погаси всичките си задължения. Задължително е да проведе необходимите разговори с всички, на които дължи пари и не може да ги изплаща за момента, като е важно да бъде честен и да не поема ангажименти, които няма да може да изпълни. Може да каже, че общият размер на задълженията е сума Х и част от бъдещият му доход ще се изплаща поравно на всички длъжници, като целта е всички да виждат, че човекът се бори и си плаща, което ще върне достойнството на длъжника. Единственото, което му остава след това, е да се насочи към действията, които ще доведат до резултат, и всеки ден да ги върши, като не трябва да мисли колко е далеч от крайната цел, а да е фокусиран в малките крачки. Част от плана му задължително ще бъде да мине на по-високо ниво на ефективност, защото има естествената принуда и точно това е най-голямото предимство на фалита – човек в крайна сметка ще се научи да бъде по-продуктивен, защото преди това е нямал тази нужда, а сега тя е налице.

Много важно е да започне да разпределя постъпленията си на три места – първата част трябва да остане за него, втората част трябва да се насочи към погасяването на дълговете и останалото да е за покриването на ежемесечните нужди. Заделянето на част от дохода в този момент е ключово, защото има случаи, в които сметките показват, че ще са необходими 5-10 години, за да изплати всички дългове, и именно заделеното ще му даде причина да продължи, защото в крайна сметка той ще вижда резултат от усилията си, а и с времето натрупаното ще започне да работи за него и крайната цел ще се постигне за значително по-кратко време. Тази система за излизане от дългове е описана в книгата „Най-богатият човек на Вавилон“ и от хилядолетия е помощник на всички, попаднали в такава ситуация.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД