Как пропускаме възможностите да изкараме пари?

На първо място ще обърнем внимание на един психологически елемент, който има решаваща роля за осъзнатостта на даден човек и способността му да забелязва възможностите, когато те се появяват.

Съществуват два основни типа хора – едните са по-предприемачески настроени и постоянно си отварят очите на четири за различни възможности, които могат да осъществят. Другите се насочват към определена дейност или професия, чрез която да заработват пари. И в двата случая се търси начин да се подсигури финансова стабилност и начин на живот, който да позволи на един човек да осъществи своите мечти и да живее достойно. В настоящата статия ще обърнем внимание на причините да се пропускат разнообразните възможности, които ни заобикалят и които могат да ни предоставят потенциал да изкараме повече пари.

На първо място ще обърнем внимание на един психологически елемент, който има решаваща роля за осъзнатостта на даден човек и способността му да забелязва възможностите, когато те се появяват. Става дума за умствения багаж, който всеки човек носи със себе си, своите възприятия и разбирания за света, и парадигмата, през която пречупва обстоятелствата.

Логично е човек, който е настроен към бизнес и изграждане на дейности, да има по-добра способност да намира и усвоява съществуващи ниши. В същото време насочените към работа и изпълнение хора трудно забелязват подобни възможности, но имат способността да вникнат в по-голяма дълбочина в дейността, в която са ангажирани. Това им позволява да имат висока ефективност и производителност на извършваната работа вследствие на по-детайлното разбиране на самите работни процеси.

В този ред на мисли съзнанието на един човек не може да възприеме концепции и идеи, които са далеч от неговия жизнен опит или са в разрез с неговите разбирания за света. Нашата среда, близките ни хора и въобще обкръжението спомагат за изграждането на нашите възгледи, докато масово налаганият модел, по който е „урегулиран“ светът, ни вкарва в едни доста по-тесни рамки. Те могат да ни отведат не по-далеч от „стандартните“ средностатистически резултати на масовия индивид, които са напълно трагични и ужасяващо отчайващи.

Фактите показват, че 95% от хората нямат възможност да живеят истински и прекарват живота си в борба за оцеляване, като, въпреки че една малка част от тях успяват да заработват достатъчно добри финанси, техният живот отново е лишен от смисъл и същинска стойност. Това е и причината огромна част от хората да се насочват към забавления, пътувания, почивки или „отглеждане“ на децата си – те буквално „няма“ към какво да насочват своята енергия. Животът им е напълно лишен от висш смисъл и не им носи никакво удовлетворение. Дните често се повтарят, създавайки постоянно дежавю на безсмислие и безсилие. В подобен изпразнен от смисъл живот е нормално да се наблюдава духовна деградация и носене по вълните на информационния шум, който ни заобикаля.

Емоционалните изригвания, шумното възмущение и крещящите коментари на хората в социалните мрежи по един или друг обществен въпрос добре илюстрират точно този дефицит. Всичко това е нормално следствие от липсата на посока, спрямо която един човек да построи живота си и да открие действителната си мисия, с която е дошъл на света. Има една мисъл, която гласи, че човек се ражда два пъти – единия път, когато се е появил на света, а втория – когато намери отговор на въпроса „защо е там“. За съжаление повечето хора така и не получават отговор на втория въпрос, тъй като го търсят на грешно място, ако въобще го потърсят.

С други думи, първата стъпка на човек да започне да „забелязва“ възможностите, които го заобикалят, е да разшири своето съзнание, което може да стане чрез съвкупност от дейности, които могат да бъдат предприети. От една страна, може да се чете подбрана литература, която да спомогне за вникването в дълбочина по различни въпроси, разширявайки мирогледа на човек извън шаблона, който е наложен от масмедиите и статуквото. В допълнение, намирането на среда, която вече върви по различен от общоприетия път, съдейства за постигане на по-устойчив преход към разширяване на съзнанието и разбиране за мястото на човека в света. Все пак ние сме социални същества и е нормално да имаме нужда от подкрепа и приятелско рамо по своя път, а няма случай, в който някой да тръгне против статуквото или така нареченото „нормално“ и да не срещне съпротива или упреци на хората около себе си.

Едва тогава за първи път започва да се проявява и способността да разграничаваме различните възможности за заработване на пари, като преминем на различно, по-високо ниво на производителност.

За пример може да се даде една „стандартна“ дейност като извършването на таксиметрова услуга. Един таксиметров шофьор средно изминава 350 км на ден в София, като дори използвайки евтино гориво като метан или газ, трудно може да падне под 35 лева/ден за разход за гориво. В същото време бързото изминаване на големи количества километри изисква ежемесечна смяна на масло и други консумативи, като един автомобил трудно може да се задържи в изправност за повече от 2-3 години, тъй като той се амортизира значително по-бързо. Навлизането на електромобилите, които позволяват пробег на повече от 400 км/ден, и текущата възможност да се ползва безплатно захранване при Тесла суперчарджър, налично в София, формират потенциал да се премахне значителен разход за гориво в рамките на следващите няколко години. В същото време амортизацията на подобен автомобил се случва двойно по-бавно, при двойно повече километри – тук няма части на двигатели с вътрешно горене. Ето как от липсата на тези екстра разходи и при ежедневно натоварване на автомобила на две смени може да се постигне спокойно значителна допълнителна печалба, като в същото време по-интересната кола би създала специфичен имидж и уникална клиентска маса. Отделно стойността на колата има възможност да се избие значително по-бързо (около 1-2 години), а нейната стойност при препродажба ще е значително по-висока, отколкото би била тази на един напълно амортизиран стандартен автомобил. Естествено, тази възможност няма да трае твърде дълго, но може да спомогне за сериозен ръст на приходите на хората, които имат способността да я забележат.

По същия начин съществуват и инвестиционни възможности, които предоставят изключителен потенциал за хората, които успеят да се възползват навреме от тях. Просто една част от хората нямат нужното разбиране, за да оценят достатъчно бързо самите възможности и да успеят да направят нужните стъпки към тяхното реализиране. Ето защо впоследствие се оказва, че вече са ги изтървали. Разбира се, пазарът е наситен с разнообразни, широко рекламирани възможности, които да заинтригуват търсещите ентусиасти. Почти всички те обаче нямат действителен потенциал да предоставят истинска стойност и дългосрочно-устойчиви резултати. Обичайно добрите възможности стигат до малко хора, защото бързо се изчерпват, а когато вече са се развили, нямат същата способност за увеличение на средствата или подсигуряване на добра доходност, каквато носят на хората, които са успели да се включат още по време на тяхното зараждане.

Книгата „Добрият късмет“, която издателство „Тогедър Академи“ разпространява, дава следната дефиниция на „добрия късмет“ – това е, когато добрата възможност срещне добрата подготовка. Ето защо е от ключово значение да се направят необходимите стъпки за подобряване на разбиранията, които имаме за финансите, инвестициите, икономиката, предприемачеството, личностното развитие и въобще света като цяло. Само по този начин бихме могли да разпознаем и разграничим идеята с истински потенциал и действителна способност да бъде реализирана и довършена докрай от „заблуждаващите“ възможности, които ни се подхвърлят от тези, които искат просто да се възползват от нас като донори.

Ако обърнем внимание на масовите инвестиции и предприемаческите инициативи, ще установим, че освен „добър“ публичен имидж, създаден от „добре платен“ маркетинг и изпипана рекламна стратегия – те нямат истинска стойност и не предоставят трайна и устойчива полезност, няма развитие на хора, няма облагородяване на средата. В общи линии това, което може да наблюдаваме при един задълбочен поглед, е изтощаване и експлоатиране на кадрите, като умишлено се създава привидно усещане за удобство и комфорт.

Единственият начин дадена възможност да ни предостави перспектива за дългосрочно експоненциално развитие и да обезпечи нашето бъдеще е, когато изгражда общност, развива хората, подкрепя израстването на отделния индивид, носи полезност. Тогава и хората, ангажирани в тези дейности, правят това заради по-висша цел от парите. От години подобна общност се развива в община Ветрино и село Неофит Рилски покрай Исторически парк. Опознавайки я в дълбочина, един човек би могъл да си отнесе късче ноу-хау, което да приложи в средата около себе си, а ако не намира подходяща среда – би могъл да се присъедини към тази, която вече повече от 10 години се разгръща в цитираната местност.

https://academy.together.bg/

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД