Вдъхновяващо представяне на книгата „Из забравената история на село Богдан“ в Карлово

Литературната сбирка се проведе в сърцето на „Старинно Карлово“ – Бухаловия хан. Мястото не беше избрано случайно.

Фондация „Въздигане“ издава ценна българска литература. Водена от идеята да върне любовта към коричните издания, насърчава хората да четат стойностни книги. Една такава книга – „Из забравената история на село Богдан“, фондацията издаде малко след като селото стана жертва на опустошително наводнение през септември 2022 г. След първото представяне в с. Богдан през месец декември миналата година, дойде ред и за нейното появяване пред публика в града на Апостола на свободата – Карлово.

На 30 януари активисти на Фондация „Въздигане“ и Боян и Цвети, служители на Исторически парк, с любезното съдействие на Етнографския комплекс „Старинно Карлово“ организираха нейното представяне пред жителите на гр. Карлово. 

Литературната сбирка се проведе в сърцето на „Старинно Карлово“ – Бухаловия хан. Мястото не беше избрано случайно, постройката е една от най-емблематичните и красиви сгради във възрожденската част на града. Намира се срещу храм „Света Богородица“. Интересното име е наследство от нейния създател през 19-и век – Кирко Бухала, ханджия и кръчмар. Сградата е дарена на града от Пека Попова, която е сред най-значимите местни дарители. Тук се е събирал революционният комитет, основан от Васил Левски, тук е заседавала ученолюбивата дружинка на Карлово, тук е основано първото въздържателно дружество. По-късно, чак до края на 50-те години на 20-и век, в сградата са се помещавали градското читалище и библиотеката. 

За да почувстваме емоциите на нашите предци и да се докоснем до техните значими просветителски дела, представянето на книгата „Из забравената история на село Богдан“ се проведе именно тук – в библиотеката на Бухаловия хан. Тук книгите по неповторим начин ни връщат назад в нашата славна история, нашепват за отминалите славни дни и ни вдъхновяват да гледаме напред в бъдещето с гордо вдигната глава. Цялата зареждаща енергия на мястото е събрана в неговия девиз: „Ела, за да се гордееш“.

Събитието беше открито от Боян, който запозна присъстващите с дейността на фондацията. Слушателите с удивление аплодираха поставянето на паметници на български владетели по света и със затаен дъх слушаха, че в България има място, където обикновеният човек може да твори съвременната българска история – Исторически парк, село Неофит Рилски, община Ветрино.

След емоционалното начало на вечерта Цвети разказа интересни истории от книгата, за производството на известното в цял свят розово масло и за борбата на неговите производители в близкото минало за справедливо заплащане и запазване качеството на уникалния продукт. Последва кулминацията на вечерта, когато думата взе авторът на книгата – Богдан Средногорски. Той сподели през какви трудности в последните три десетилетия е преминал, за да събере информацията и да сътвори книгата за историята на селото, в което е роден, живее и обича безрезервно.

Преминала в задушевна и приятна обстановка, сбирката завърши, като част от хората в залата, вдъхновени от добрия пример, разказаха за свои проекти и идеи.

Ивелина Богданова от с. Богдан, беше довела своята малка сладкогласна дъщеря Дария, за да сподели с почитателите на словото за още един родолюбив проект. С помощта на именит фолклорен музикант ще бъде създадена песен по стих от книгата, вдъхновен от легендите за Богдан войвода, която ще изпее със сладкия си глас малката певица.

Нонка Рабаджийска от квартал „Сушица“ в Карлово разказа, че години наред се опитва да събере историята на своя род. Издаването на книгата за с. Богдан й дава нова надежда да продължи своето дело, а защо не то да прерасне и до историята на „Сушица“.

Нека завършим с емоционалните думи на автора: „Само този, който знае откъде е дошъл, знае накъде отива!“.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД